Маскирани „баби“ и „полицаи“ поведоха хорото на площада в Басарбово завчера, когато там бе отпразнуван Бабинден. Това е един от най-големите празници на селото, който се отбелязва от незапомнени времена, каза кметът Николай Колев. Сред гостите бяха народният представител Пламен Нунев, председателят на Общинския съвет Васил Пенчев и кметът на Русе Пламен Стоилов.
Многодетната майка Вена изми ръцете на една от най-личните баби в селото - акушерката Надка Узунова, която е помогнала на десетки басарбовчанки да родят рожбите си. Кметът Стоилов поднесе цветя на баба Надка и й подари кърпа и сапун, както повелява обичаят. От Николай Колев тя получи шарж, на който бабата е в ролята на диспечер за щъркелите, които носят пеленачета. Само през 2014-а Басарбово вече има 10 бебета, а за тази година първи се е родил малкият Мартин.
Веселбата продължи с изпълнения на малки таланти от ансамбъл „Зорница“ и детска вокална група „Слънце“ към Общинския детски център, с много закачки и по-пиперливи задявки, а накрая читалище „Св.Димитър Басарбовски“ се превърна в дискотека за най-младите.