„Свинекомплекс Голямо Враново“ ще подхранва засетите със зърнени култури свои ниви с преработен животински тор от фермата си по холандска технология. Вчера дружеството отчете успешно финализирания край на започналия през 2008 г. проект, финансиран с помощта на холандското правителство. Общата стойност на инвестицията е 550 000 евро.
Проектът включва изграждане на съоръжения за събиране на отпадъците от животинския тор от дейността на животновъдната ферма. Екскрементите постъпват по тръби без досег с въздуха и отделянето на неприятни миризми в две изгребни ями, опаковани в непропускливо фолио. В тях отпадъците ферментират за период от 4-6 месеца, докато станат готови за прилагането им върху обработваеми земи.
Наторяването на нивите се извършва чрез отделни транспортни средства - трактори и цистерни. По време на втория етап от изпълнението на проекта от март 2011 до април 2012 са доставени три трактора „Джон Диър“, две транспортни цистерни по 24 куб. м и 2 апликатора за прилагане на торовата маса в дълбочина в почвата.
Проектът постига едновременно няколко важни цели -  избягва се замърсяването на околната среда, свинекомплексът се освобождава от тази торова маса, която иначе е голям проблем и се постига положителен ефект от по-високи добиви от наторяваните площи, обясни директорът на „Голямо Враново Инвест“ д-р Миленка Димитрова.
Към момента свинекомплексът обработва 5000 дка собствени и наети площи с цел да си осигури част от фуража за изхранване на животните на по-ниска цена. 4000 дка от тях вече се третират с течна тор.
С този проект „Свинекомплекс Голямо Враново“ вече изпълнява екологичните ангажименти, които страната ни е поела за следващия програмен период на ЕС. Още от идната година всички свинеферми трябва да разполагат със септични басейни /лагуни/ и примерът на русенското дружество може да им бъде от голяма полза. Според експерти свинската тор притежава ценни за растениевъдството качества, тъй като подобрява структурата на почвата. А европейските тенденции са за замяна на неорганичните торове с биологични.