Нов вид социално-здравни грижи ще бъдат въведени в малките населени места, които ще са междинно звено между системата на здравеопазването и населението, каза вчера в Русе зам.-председателят на Комисията по здравоапазване в Народното събрание д-р Даниела Дариткова. По този начин ще се отслаби натискът на хронично болните върху системата на здравеопазването.
„Идеята е хората в отдалечените населени места, хората в неравностойно положение, социално слабите, възрастните, хронично болните да имат срещи със социално-здравни работници, които да контролират дали те следват указанията на лекарите, дали вземат предписаните медикаменти, дали следят кръвното си налягане, кръвната си захар и други показатели, които касаят техните хронични заболявания“, обясни депутатката. В тези места много необходими са фелдшерите, които сега се наричат лекарски асистенти. По този повод д-р Дариткова каза, че обучението на такива специалисти, което бе прекъснато от 2000 година, е възобновено, но само в медицинските университети в Стара Загора и София.
Депутатката беше категорична, че реформата в Спешна помощ е неотложна, защото там проблемите са най-наболели. За преструктурирането и укрепването й е предвиден един от първите пакети за финансиране на спешната помощ до 2020 година с 85 млн.евро.
По спорния въпрос да има или да няма ТЕЛК, тя поясни, че тези лекарски комисии ще се запазят, но ще се направи преструктуриране на системата за освидетелстване на нетрудоспособността на хората, защото, от една страна, те чакат с месеци да се явят пред комисиите, а от друга, България е една от страните с най-голям процент хора с инвалидни пенсии.
Дълговете на Многопрофилната болница в Русе са близо 5 млн.лева, като на месец те нарастват с по 10 000 лева, потвърди Дариткова и нарече тревожeн факта, че дълговете на държавните болници нарастват прогресивно през последните години. Според нея Министерството по здравеопазване трябва да се намеси в губещите стационари и да направи промени в ръководствата им.