Решението, с което Общинският съвет в Две могили е намалил заплатата на кмета Николай Христов, не е политическо, а е съобразено с макроикономически показатели, както и с неизпълнение на заложената програма за развитие на общината. Това заяви адвокатът на съветниците вчера пред Административния съд в Русе по време на делото, което Христов води заради посечената си заплата. Драмата се корени в решение на Общинския съвет в Две могили, което беше взето на 22 март 2013 година. С него кметската заплата беше намалена от 1462 лева на 900 лева, считано от 1 април 2013 година, и то съвсем не на шега.
В съдебната зала всъщност спор водеха адвокатите на Общинския съвет и кмета. Нито Христов, нито някой общински съветник се явиха на заседанието.
Като доказателство, че кметската заплата е законно и мотивирано намалена, бяха представени доказателства - едно от които оценка за финансовата стабилност и устойчивост на общините, публикувана в сайта на Министерството на финансите. От нея става ясно, че Две могили попада в класацията. През 2011 година е била на 74 място, а през 2012, когато е първата пълна година от управлението на Христов, влошава показателите си и изостава на 98 място.
Общинският съвет няма право да променя по своя инициатива заплатата на когото и да е. Изрично в закона се казва, че промени в размера на възнагражденията се правят от кмета, а съветът ги гласува. Намалената заплата е чисто политическа акция по инициатива на ГЕРБ срещу кмета, и то на първата година от мандата му. На такъв етап от управлението всеки кмет се учи да ръководи, мотивира се адвокатът на Христов, като поиска решението за посечената заплата да бъде отменено като незаконосъобразно.
Както „Утро“ писа, след година и осем месеца обиколка по почти всички възможни инстанции и съдилища, делото, с което кметът на община Две могили атакува намалението на заплатата си, отново започна в Русенския административен съд. И вчера бе зачекната темата, че едва ли Христов ще дочака окончателно решение на спора с възнаграждението си до края на своя мандат, тъй като наесен предстоят местни избори. А какво ще преценят русенските магистрати на първа инстанция, предстои да стане ясно до около месец.