Димитър Димитров, който на 11 януари намушка над 30 пъти с нож жена си Желязка в корема, гърдите, шията и ръцете, ще чака присъда, задържан в ареста. Това реши Окръжният съд в Русе, като взе исканата от прокуратурата най-тежка мярка за неотклонение за 31-годишния ром. Задържането му обаче може да се обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново.
Държавното обвинение посочи, че Димитър е бил упорит и жесток в деянието си, като по особено мъчителен начин е убил жената, с която живеел на семейни начала. Има данни, че 30-годишната Желязка се е мъчила да се защитава и да се съпротивлява на озверелия мъж, но не успяла. Той е задържан в 20 часа на 12 януари, ден след убийството.
Димитър е лежал 2 пъти в Центъра за психично здраве - през 2013 и 2014 година, но няма установена диагноза. От медицинските документи става ясно, че е изписан след стрес и психично разстройство, както и с обикновена шизофрения. Бил ли е обаче вменяем по време на убийството, за което на следващия ден сам се предаде в районното във Ветово, ще стане ясно след заключенията на психологичната и психиатричната експертиза.
Самият той на скалъпен български обясни на съда, че съжалява и че извършеното е грешка, която няма да се повтори. Не бил такъв човек. До грешката се стигнало след добра почерпка с алкохол и други упойващи вещества, заяви Димитър. Дали става въпрос за наркотици или хапчета, обаче не е ясно.
Адвокатът му пък определи убийството като поредната трагедия в Русенско. Посочи обаче, че освен самопризнанията на Димитър няма други доказателства, които да говорят за конкретното престъпление и че точно той е виновен за него.
Имало е скарване между двамата и той й нанесъл няколко удара в корема и един в шията, след което напуснал дома, посочи служебният му защитник. И допълни, че Димитър и Желязка имат общо четири деца от съвместното си съжителство - на 13, 9 и 4 години, както и още едно дете, което той не е признал за свое, които ту живеели при тях, ту при роднини. Най-голямото, 13-годишната Поли, всъщност вече живеела на семейни начала във Ветово с бъдещия си съпруг. Желязка пък имала и още едно дете от друг мъж.
Димитър е съден общо 4 пъти, като в два от случаите става въпрос за измами за суми около 2000 и 4000 лева преди десетина години. Все още не е потвърдено дали става въпрос за телефонни измами, но има голяма вероятност това да е така. Макар да били безработни, двамата живеели при много добри условия.
По неофициална информация, драмата между Димитър и Желязка не е породена от скандал. 30-годишната жена от известно време се оплаквала на мъжа си, че животът й тежи и че не се чувства добре. След терзанията той решил да я убие, като търсел удобен за това момент. Въпросната неделна вечер взел кухненски нож и уж решили да изпушат по цигара, но вместо това се стигнало до планираното и обмисляно решение на Димитър да избави Желязка от мъките й.
Ако бъде признат за виновен, мъжът може да получи между 15 и 20 години затвор, доживот затвор или доживотен затвор без право на замяна.