Обществена поръчка за проектант на пътя Русе-Бяла е обявило Областно пътно управление, като при най-оптимистични срокове се очаква до месец март да бъде избран изпълнител, който да изготви технически проект. След това за изпълнение на проекта ще се търси финансиране от спестени пари в бюджета или заем от Световната банка.
Това съобщи вчера областният управител Стефко Бурджиев по време на работна среща, на която бе обсъдено премахването на крайпътните дървета в Русенска област, за да се намалят катастрофите.
Дотам обаче ще се стигне, след като работни групи преценят количеството, качеството и видовете на дърветата и се проучи нормативната уредба и препятствията, произлизащи от нея при реализирането на инициативата на Бурджиев. Около това становище се обединиха институциите и неправителствените организации, които участваха в срещата. Решено беше да бъде изготвена и подробна справка със съответния анализ за брой на пътно-транспортните произшествия и загиналите в тях за период от 5 години. Една част от присъстващите бяха категорични, че премахването на дърветата трябва да е етап от подготовката на трасето за 4-лентов път.
Областният управител подчерта, че под негов контрол експертна група ще оцени количеството ценна дървесина и дървесина за огрев и в накакъв случай няма да бъдат допуснати нарушения и злоупотреби. Парите от дървесните видове пък ще се използват за залесяване на по-подходящо място. По-голямата част от крайпътните дървета са орехи и плодови, но плодовете им са опасни и вредни, защото са пълни с олово. Предстои да се проучи и на какво разстояние да бъдат изсечени дървесните видове. Ще се обсъди и идеята да се засяват храсти, които да предпазват от снегонавявания.
Печалната статистика от 2010 до 2014 показва, че при 7535 катастрофи убитите на пътя са 128 души, а 2145 са ранени. 321 от инцидентите са заради блъскане в дърво, при което 26 са загинали, а 161 са ранени. Само през 2014 г. са станали 1613 катастрофи, от които 65 са при сблъсък в дърво.
Статистиката на Областно пътно управление за средния годишен денонощен трафик сочи, че през 2005 г. са минавали 5552 автомобила и 1244 тирове. През 2013 цифрата е драстично увеличена и автомобилите са 8471, а тировете 2101. През 2013 г. служителите на пожарна безопасност са участвали в спасяването на хора при 35 катастрофи, а през 2014 в 43.