Тежък конюнктивит мъчи русенци от октомври. Познатата като очен грип болест протича с подуване на клепачите на едното или на двете очи, поява на силно изразено зачервяване, около роговицата се образуват малки язви, меките тъкани на очната ябълка набъбват и очите изпъкват напред, образите се виждат двойни и тече обилен жълто-зелен гноен секрет, който пречи на болния сутрин да си отвори клепачите, а когато това стане, гнойта бликва като фонтан. Това каза вчера пред „Утро“ началникът на очно отделение в Многопрофилната болница д-р Емил Миланов.
Необичайният конюнктивит е бил диагностициран в началото на октомври миналата година от офталмолози в доболничната помощ, които веднага са сигнализирали колегите си във всички лекарски практики и лечебни заведения. За първи път тази тежка форма на болестта се появява в града през октомври и ноември 2013 година, като преди това в Русе никога не е била регистрирана, посочи д-р Миланов. След това има дълго едногодишно затишие, което свършва през октомври 2014-а с диагностицирането на около 50 заболели. В момента болните са значително по-малко, но макар и рядко, все още се срещат.
Причинител на тежкия конюнктивит са различни щамове стафилококи, обясни очният специалист. Болестта е много заразна и се предава при ползване на обща кърпа за лице с болния, на общи прибори, при пипане на различни предмети. Затова е много важно да се мият ръцете след контакт с очите, ако е необходимо, да се използва отделен капкомер или флакон с медикамент за всяко око, а сутрин клепачите да се почистват с  антисептични очни препарати. Често обаче конюнктивитът е резултат от прекаран грип, при който след температура, кашлица и хрема се появява гной в очите и болестта се развива в тази тежка  форма.
Преди да започне лечението, се взема посявка от конюнктивален секрет и се изпраща в лабораторията на Регионалната здравна инспекция. Там се установява причинителят, който най-често се оказва златист стафилокок, често наричан супермикроб заради голямата си резистентност към антибиотици. Следващата стъпка е да се определи към какви антибиотици все още е чувствителен. Щом ни изпратят антибиограмата, в лечението на пациента се включват тези от посочените антибиотици, които са под формата на капки или мехлеми, обясни офталмологът. Той уточни, че лечението продължава два месеца и за него се използват два антибиотика и един кортизонов препарат, всичките на капки.
Конюнктивитът е възпаление на лигавицата, покриваща склерата и задната страна на клепачите. Заразата се предава по един и същи начин, но при различните видове измененията са различни. Най-общо са патологични промени на тъканта в резултат на локалното развитие на микроорганизмите и отделяните от тях токсини. Обикновено конюнктивитите са двустранни, без болка и без понижаване на зрителната острота, но се усеща сърбеж, парене, чувство за чуждо тяло, оток и секрет, който слепва миглите. Изключение правят острите и тежки форми на заболяването, които се характеризират със зачервяване на конюнктивите и с гноен секрет, който тече от очите сутрин. Пациентите изпитват силна болка в очите и не могат да си затварят клепачите.
При деца и възрастни пролетно време се появява алергичен конюнктивит, който не е инфекциозен, а е резултат от свръхчувствителност към полени. Той се изразява в подуване на клепачите, сълзене, дразнене и поява на малки язвички по роговицата.
Лечението се извършва с антибиотични и кортизонови капки от една до две седмици. Поставят се четири пъти по една капка на ден, като се почва от по-малко заразеното око и след това се капва в по-зачервеното. Лечението е от една седмица до две седмици. В някои случаи се предписват и сиропчета за пиене от децата, а възрастните приемат хапчета. Както при всички алергични реакции и при алергичните конюнктивити е важно при възможност да се избягват познатите алергени.