Ако автомобилите си имаха свое риалити „Х-фактор“, един от най-ярките фаворити в него щеше да е „Форд Фокус“. Това е най-продаваният модел в света за 2013 година, а всичко сочи, че при излизането на данните за 2014-а картината ще е същата. Но от „Форд“ явно искат поне хеттрик и имат силен аргумент за това - най-новия „Фокус“, който наистина предизвиква без капка притеснение не само съперниците в своя сегмент, но и „батковците“ от горния клас.
Новият дизайн може да се опише с две думи - изтънченост и емоция. Тънки фарове, нова предница а ла „Астън Мартин“, широка стойка, атлетичен вид - този „Фокус“ е нещо като тъмен костюм, с който можеш да се чувстваш еднакво добре както на работа, така и на концерт на Виенската филхармония.
В същия дух е преработен и интериорът, в който акцентите са подсказани от клиентите. Така многобройните бутони вече са чувствително намалени, воланът и централната конзола са нови, а управлението на функциите е по-интуитивно. За по-изчистената и модерна визия допринасят черни сатенирани и хромирани детайли.
Новата централна конзола за съхранение на вещи предлага повече място и интегриран плъзгащ се подлакътник. Конзолата в средата може да побира едновременно 1-литрова бутилка и 400-милилитрова чаша. Освен това купувачите ще се наслаждават на най-добрата обезшуменост в класа, постигната благодарение на по-плътните настилки, по-дебелите странични стъкла и подобрената изолация на двигателя.
Новият „Фокус“ е с подобрена до 19% икономичност в сравнение с настоящия модел и значително намаление на СО2 емисиите във всички модификации. През първата половина на миналата година всеки трети продаден „Фокус“ в Европа е оборудван с 1.0-литровия бензинов EcoBoost двигател, който тази година бе провъзгласен за Световен двигател на годината за безпрецедентния трети пореден път. Отново се предлага агрегатът с 99 г/км СО2 емисии, чиято предна версия тази година стана първият нехибриден бензинов семеен автомобил в Европа с СО2 емисии под 100 г/км.
Любопитно е, че тази седмица 1.0-литровият EcoBoost получи поредната порция суперлативи не от кого да е, а от известното с критичния си поглед списание „Ауто Билд“. Изданието обобщи резултатите от 100 000 километра тестово шофиране на „Фокус“ с този мотор и отбеляза, че в края на пробега двигателят /а и целият автомобил/ е бил също толкова свеж, колкото в началото.
Наред с него може да се избере и новият икономичен 1.5-литров бензинов EcoBoost двигател, наличен със 150 или 182 к.с. и нова 6-степенна автоматична скоростна кутия. Оборудван с 6-степенната механична скоростна кутия, двигателят осигурява 7% по-добра икономичност в сравнение с предходния 1.6-литров EcoBoost двигател с аналогична мощност.
Новият 1.5-литров дизелов TDCi агрегат със 120 к.с. и автоматична 6-степенна скоростна кутия Powershift предлага с 19% подобрение в икономичността спрямо сегашния „Фокус“ с 2.0-литровия TDCi двигател, 115 к.с. и Powershift. Версията със 150 к.с. и 6-степенна механична скоростна осигурява 15% подобрение спрямо предходния модел със 140 к.с.
Въпреки че е един от най-стабилните и динамични автомобили, „Фокус“ идва и с подобрени параметри и в това отношение, като новите настройки и технически решения пряко рефлектират в повишеното ниво на сигурността и удоволствието от шофирането. И както във всяка нова кола, и тук не всичко е оставено в ръцете на шофьора или по-точно казано той е подсигурен солидно от невидимата, но безценна в критична ситуация електроника. В случая това е първата в индустрията система на „Форд“ за стабилност с функция за предвиждане на опасни ситуации, която следи скоростта на автомобила и реакциите на водача, за да предвиди загубата на сцепление още преди да е настъпила и предварително да задейства системата за електронна стабилност, за да подобри безопасността и спомогне за по-спокойно пътуване.
Освен това прочутото удоволствие от управлението е допълнително рафинирано с намалени нива на шум, вибрации и твърдост, което помага за най-добрата обезшуменост в интериора и допринасят за по-спокойното и разтоварващо пътуване.
Новият „Фокус“ е първият автомобил в Европа, предлагащ гласовата технология SYNC 2. Модерната система на „Форд“ за свързаност се отличава с 8-инчов цветен сензорен екран и модерно гласово управление на аудио системата, навигацията, климатика и мобилните телефони. Навигационната система на SYNC 2 предлага за първи път в Европа разделен монитор с детайлна информация за пресечки, изговаряне имената на улиците, 3D детелини, забележителности и пътеводителя на MICHELIN.
Този „Фокус“ е и първият модел на Синия овал, който предлага перпендикулярно паркиране с нова хендсфри технология, която помага на водачите да паркират на заден ход в тесни пространства. А монтираните допълнителни сензори за първи път в Европа позволяват и автоматизирано излизане от неудобно паркомясто.
Усъвършенствана е и системата за активно спиране в града, която използва сензори в предната част на автомобила за сканиране на статичен обект отпред и подготвя спирачките, ако автомобилът приближава обекта твърде бързо. Ако водачът не реагира, системата намалява въртящия момент и автоматично задейства спирачките, за да намали силата на удара. Технологията е подобрена да работи със скорост до 50 км/ч, в сравнение с 30 км/ч в предходния модел.
В случай на движещи се обекти при извънградско шофиране активното спиране работи по аналогичен начин, но с обхват между 8 км/ч и 180 км/ч. То помага на водачите при висока скорост, например на магистрала, използвайки предупредителни сигнали и задействайки спирачките при необходимост.
За първи път новият „Фокус“е оборудван с фирмената технология MyKey. Тя позволява на собствениците да програмират ключа - обикновено този на младите шофьори - с ограничение за максималната допустима скорост и максималната сила на звука на аудио системата и предотвратява стартирането на автомобила, ако не са поставени предпазните колани. Системата не позволява изключването от младия шофьор на системите за безопасност.
Подобрена е и системата за адаптивни светлини, която вече настройва светлините на новите би-ксенонови HID фарове за най-добро осветяване на пътя. Технологията преценява обкръжаващата автомобила светлина, както и обекти по пътя отпред и нагажда ъгъла на фаровете и интензивността им от 1 до 7, в зависимост от скоростта на автомобила, ъгъла на завиване и разстоянието до предмет отпред.
При висока скорост, като например магистрала, фаровете се вдигат и предоставят по-дълъг и прав сноп светлина за подобрена видимост напред. В градовете, където скоростта е по-ниска и уличното осветление е по-силно, фаровете се снишават леко за по-интензивно осветяване на пътя непосредствено отпред. При завиване с по-ниска скорост, фаровете осветяват частта откъм завоя за евентуални пешеходци и колоездачи. При по-висока скорост фаровете насочват светлината по-навътре в завоя.
Това са само част от технологиите в новия „Фокус“, който по традиция е новатор в класа си и не прави компромиси със сигурността, надеждността и удоволствието. А традициите имат добра основа. Моделът дебютира през 1998 година и оттогава по света са продадени над 12 милиона екземпляра и продължава да атакува пазарните рекорди. По-точно казано продължава да подобрява собствените си рекорди.