Капитан далечно плаване Светлозар Собаджиев скоро ще си припомни вкуса на свободата. Роденият в Русе моряк, който близо четири години лежи невинен в панамския затвор „Ла Хоя“, ще бъде депортиран в България, съобщи сайтът www.maritime.bg, като цитира панамския вестник „Бюлетин“.
Капитан Собаджиев бе задържан от полицията в южноамериканската държава на 29 март 2011 година, след като на командвания от него кораб „Маас Трейдър“ бяха открити 200 килограма кокаин. Срещу него нямаше никакви доказателства - напротив, квалифицирани специалисти доказаха, че съпричастен към тайното натоварване на наркотика най-вероятно е украинският помощник на кап.Собаджиев. Точно той обаче свидетелства срещу командира си и бе подкрепен от двама моряци, които му имали зъб заради наложената на борда строга дисциплина. След това властите освободиха кораба, а екипажът се разбяга по целия свят и българският арестант бе лишен от правото на нормален процес и адекватна защита.
Веднага след ареста колеги на Собаджиев започнаха кампания за освобождаването му, но държавата дълго се правеше, че не знае за несправедливото задържане на български гражданин в чужбина. Междувременно панамски и американски авдокати мошеници прибраха десетки хиляди долари от капитана и семейството му уж за да го извадят от затвора, а всъщност без изобщо да погледнат сериозно на случая. В полза на Собата, както капитанът е известен сред приятелите си, се събираха дарения, но колкото повече време минаваше, толкова мисията за изваждането му на свобода изглеждаше по-безнадеждна заради бездушието на българската дипломация. По този повод самият затворник каза в интервю за „Утро“ по интернет: „Не съм вярвал, че ще го кажа, но съжалявам, че съм българин“.
Тази тенденция се пречупи преди около две години, когато българският консул в Панама започна да посещава „Ла Хоя“ и да поддържа кореспонденция с властите. Но докато чакаше справедливата развръзка, елитният български капитан бе принуден да дели килия с убийци и наркодилъри и да плаща за всичко, включително и за водата, която пие.
Сега всичко това върви към края си. Според вестник „Бюлетин“ големият проблем на българина бил получаването на обвинения по старата наказателна система, която предвиждала обвиняемият да е зад решетките до приключване на процеса, въпреки че така категорично се нарушават човешките му права.
Говорител на панамските власти е потвърдил пред вестника, че капитанът ще бъде депортиран у нас за излежаване на останалата част от присъдата му. Това трябва да стане до няколко седмици, добавя изданието.