70 апартамента във високата 11-етажна жилищна сграда на бившето АОНСУ и 14 в 3-етажното ниско тяло ще бъдат извадени на търг. Продажбата ще се проведе между 29 януари и 29 февруари, съобщи за „Утро“ частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов.
Описът на жилищата-кибритени кутийки се проведе на 25 септември 2014 година. Тогава бяха описани и заснети около 170 имота. Причината - върху тях има ипотеки в полза на Сибанк, които са направени от фирми, свързани със строителния предприемач Явор Блъсков. Апартаментите са продадени на изплащане, без клиентите да бъдат наясно с тежестите върху тях. Част от хората имат само предварителни договори, други вече са си изплатили напълно жилищата, но тъй като върху тях има и ипотека, която не се плаща, единственият изход е те да бъдат изнесени на публична продан от частен съдебен изпълнител.
Подобна е участта и на бл.“Теодора“ до хипермаркет „Практикер“. Пръст за трагедията там отново има бизнесменът Блъсков, който по същата схема е продавал жилища, гаражи, офиси и магазини. За част от ипотекираните имоти вече тече публична продан, след като те бяха описани през февруари 2014-та. А до самия опис и изваждането на търг се стигна, след като над 2 години Блъсков и неговата фирма „Пропърти къмършъл“ не е обслужвала кредита си в ОББ.
Първоначално бяха изнесени на търг 91 имота, част от които се продадоха. Сега тече и втора продан. Очаква се следващата седмица друга част от блока да бъде посетена от частен съдебен изпълнител и екип експерти, които да опишат останалите ипотекирани имоти. Това всъщност са над 30 апартамента и помещения, чиито собственици вече имат нотариални актове и са ги изплатили.