„Джебен речник на чуждите думи в езика ни“ подариха вчера редакторките в електронното новинарско издание „Русе плюс“ на регионалната библиотека „Любен Каравелов“. Малката книжка с размери 5,5 на 8,5 сантиметра е издадена през 1907 година във Велико Търново, като издател е един от известните и тачени до днес търновлии Иван Вителов. Вителов е книговезец, печатар и книжар, а освен това на два пъти е бил и кмет на старата столица. Самият „Джебен речник“ е съставен от М.Велинов, като първото издание е било направено пакт от Вителов, но още през 1896 година.
Малкото, но извънредно ценно издание е притежание на Ралица Маринова. Нейният баща, Иван Маринов, го е открил в родната си къща, която се намира в местността Йотовци край град Априлци. Реших, че мястото на подобно издание е в русенската библиотека, където ще могат да го видят повече хора, затова взех решението да го дарим от името на „Русе плюс“, каза Ралица Маринова.
Тя и нейната колежка Гергана Илиева заявиха, че с този жест се присъединяват към инициативата на основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг, който обяви 2015 година за Година на книгата. Отправяме и още едно послание - за повече чистота в българския език във всекидневната му употреба, каза Гергана Илиева, според която напоследък се използват твърде много чуждици.
Директорката на библиотеката Теодора Евтимова благодари на екипа на „Русе плюс“ и заяви, че ценното издание ще намери достойно място във фонда на библиотеката.