След като Русе се обяви против спирането на емблематичния влак по първата жп линия в България, свързваща Русе и Варна, Силистра и Разград също издигнаха глас срещу намерението на БДЖ да прекрати съществуването на влаковете Русе-Варна и Русе-Самуил. Линиите по тези направления предстои да бъдат пратени в историята от първи февруари.
На извънредно заседание на областната комисия по транспорт в Силистра членовете й обсъдиха обстойно и с аргументи темата за спирането на сутрешния влак в 05.55 ч от Русе за Варна и на следобедния от Варна към Русе в 16.10 ч, както и влака Русе-Самуил в 14.18 ч. Представителите на комисията по транспорт се обединиха около становището, че тези жп направления са значими за транспортното обслужване на Силистра и са против отпадането на влаковете от графика на движение.
Според разградския вестник „Екип 7“ тази седмица предстои областните управители на Русе, Разград и Варна да излязат с обща позиция срещу намерението на БДЖ, тъй като влакът Русе-Варна обслужва населението от три региона.
Както „Утро“ писа, на среща със синдикалисти от железниците в русенската областна администрация всички се обявиха против спирането на влака по първата българска жп линия, като посочиха, че така много ученици, студенти, инвалиди и социално слаби ще бъдат лишени от важен, удобен и сигурен транспорт.