С фалстарт започна делото срещу кмета на Бяла Кольо Келерджиев. Вчера Окръжният съд не даде ход на процеса заради чисто процесуални пречки - не е изтекъл задължителният по закон седемдневен срок от връчване на обвинителния акт на Келерджиев. Смята се, че заради това той и двамата му адвокати не са имали достатъчно време да се запознаят с обвинението срещу него, както и да организират защитата си.          
Както „Утро“ писа, 54-годишният Келерджиев е подсъдим по престъпление по служба с цел облага - че е продал терен край Янтра в разрез с решение на Общинския съвет в Бяла, с което се е облажил с 42 901.85 лева. Случаят е още от юли 2006 година.
Общината може да се конституира като граждански ищец и да поиска обезщетение от кмета - толкова, с колкото се смята, че е ощетена след сочената за незаконна продажба. Дали обаче това ще стане предстои да се разбере в началото на февруари, когато делото би трябвало да тръгне.
Вчера никой не дойде в съда да представлява сочената за пострадала по делото страна - Община Бяла. Адвокатът, който е нейн особен представител, пуснал молба за отлагане на заседанието заради ангажираност с друго дело в Пловдивския районен съд.
Ако бъде признат за виновен, Кольо Келерджиев ще бъде отстранен от кметския пост. Чака го и лишаване от свобода, най-вероятно условно, и глоба. До влязла в сила присъда преди местните избори през есента на 2015 година обаче едва ли ще се стигне.