Как балерините застават в шеста позиция, как се прави „венец“ с ръце пред тялото, що е то „пачка“ и кое е най-важното в танца? Тези премъдрости от азбуката на класическия балет усвояват 17 мънички момиченца в най-новата студия, която отвори врати тази есен в Общинския детски център за култура и изкуство. Отдавна ни се искаше да направим и това - да прибавим към известните далеч зад пределите на Русе и страната фолклорни ансамбли и прочулите се с награди от фестивали формации за модерен балет и една чисто класическа студия, казва директорът на центъра Юлия Енчева. Тя не крие, че все пак е имала притеснения дали ще се съберат достатъчно деца, които да искат да навлязат именно в класическия танц. Все пак такива балетни студии има в Русе, пояснява Енчева. И въпреки това в детския център решили да направят експеримент и
от есента обявили прием за бъдещи Одети-Одилии
За наша радост се оказа, че има интерес, при това доста голям, коментират директорката на центъра и ръководителката на школата - русенската балерина Силвия Малинова, която се е наела с нелеката задача да отвори вратата към вълшебството на класическия балет за малките момичета.
В момента децата в школата са 17, репетициите са всяка събота и неделя в залата на бившето кино „Аврора“, обясняват в детския център. И не сдържат възхищението си от това, че макар заниманията с децата да са започнали едва на 11 октомври, малките балеринки вече са направили своето премиерно излизане на сцена. Това е станало по време на маратона от коледно-новогодишни концерти. Мънинките танцьорки са показали своя танц „Захарни снежинки“ не къде да е, а на сцената на Голямата зала в Доходното здание, където са се включили в празника за русенските деца „В очакване на Дядо Коледа“. Само за 18 астрономически часа занимания се подготвихме и се представихме, казва ръководителката. А Юлия Енчева добавя: „Никога досега не се е случвало за толкова кратко време деца от нашите школи да се подготвят и да излязат пред публика! А балеринките го направиха успешно!“. 
Самата Силвия Малинова настоявала танцът да се казва именно така - „Захарни снежинки“. Названието дойде някак само, след като момиченцата за първи път облякоха
специално ушитите розови трика и светлорозови балетни полички
казва ръководителката. Така облечени, невръстните балеринки приличали точно на снежинки от сладка розова захар. А тръпката за първи път да излязат на истинска сцена за дечицата, които са на възраст от 4 до 12 години, била невероятна. Вярно, имаше и стъписване у някои от малките танцьорки - децата на тази възраст са непредвидими, понякога те не могат и не желаят да обяснят защо внезапно решават, че няма да излязат заедно с другите пред публиката, казва Силвия Малинова. Така се случило и непосредствено преди „захарните снежинки“ да заемат местата си в Доходното - едно от момиченцата изведнъж отсякло, че „този път“ няма да излезе да танцува. Просто така. Наложило се ръководителката да приложи малка хитрост - тя „просто“ възложила на детето да влезе в ролята на помощничка на „госпожата“ и да проследи най-мъничките танцьорки да не се забавят при стъпването на сцена, както и да изпълнят заучените движения както трябва.
Казах й: „Разчитам на теб! Ти си моята помощничка!“
И ето че тя така се вживява в своята нова отговорност, че направо забрави за собствените си притеснения и не само излезе на сцената, но и отлично се справи с танца, усмихва се Малинова.
А после радостта от първата „премиера“ на всички била огромна. Естествено, най-щастливи били родителите на малките дарования. Това е много важно - родителите да подкрепят децата си в интереса към класическия балет, убедена е Малинова. Както е известно, заниманията с танц дават много на хлапетата - дори и след време те да не се превърнат в звезди на класическия балет, това, че навлизат в тайнството на танцовото вълшебство, им помага да се развиват по-хармонично, възпитава у тях разбиране и добра обща култура и със сигурност ще ги направи ценители на изкуството, покровителствано от Терпсихора.
Сега, след ваканцията, репетициите са подновени. А вратите на балетната зала са отворени и за други деца, които още не са изпитали тази приятна тръпка. Както и всички наши школи и формации, и балетната приема нови деца през цялата година, казва Юлия Енчева, като припомня, че всички занимания в Общинския детски център за култура и изкуство са напълно безплатни. Така че
ако някой има желание да се присъедини към трупата на малките „Захарни снежинки“
може да го направи още тази събота или неделя. Иска ми да направя две възрастови групи - с по-малки и с по-големи деца, прави планове Силвия Малинова. И се зачита в графика си, който е достатъчно натоварен - тя е хореограф и на акробатите в Русе и София, така че се налага да разпределя и съчетава ангажиментите си, за да успява да бъде в залата с новите си малки ученици в определените часове. С мънички деца не е лесно да се работи, но затова пък е толкова интересно, а когато успееш да ги увлечеш и да ги накараш всички заедно да направят едно красиво движение едновременно - това си е една малка победа, която заслужава всички усилия! - казва Силвия Малинова.