Представители на основните браншови организации от земеделието и животновъдството се обединяват срещу изискването за монтиране на нивомери за ползваните от земеделските производители горива, прокарани с промените в Закона за данъка върху добавената стойност в края на миналата година. Решението е взето от управителните органи на асоциациите на зърнопроизводителите и на земеделските производители, на младите фермери, на асоциация „Биопродукти“, Българската асоциация на фермерите, съюзите на говедовъдите, асоциацията на млекопреработвателите, както и браншовите съюзи на производителите на плодове, зеленчуци и др.
Общото становище на фермерите е, че новите изисквания за контрол на ползваните горива ще бъдат непосилни за реализация, защото са свързани с допълнителни финансови и административни тежести. „Един фермер с 200 овце, който има трактор за обработка на няколкото си декара площ, ще трябва да сложи нивомер с дистанционна връзка с НАП на цистерната, от която го зарежда. После ще се окаже, че трябва да я закопае в земята. Или да я премести, защото не е на необходимото разстояние от оборите“, обясни председателят на русенския съюз „Дунавско зърно“ Иван Караиванов. Според него държавата не печели нищо от въведените изисквания, но някой ще успее да пласира няколко десетки хиляди такива нивомерни системи. Много доволни от промените са и дистрибуторите на горива, защото се надяват повечето фермери да започнат да зареждат в бензиностанциите. „Единствената полза за държавата е, че ще получи повече информация, това е и записано в мотивите към закона. Каква е ползата да знаят, че комбайнът е заредил гориво примерно в 10,30 часа, не се наемам да обясня“, каза Караиванов.
От името на фермерите браншовите организации ще настояват за запазване на сегашната система за контрол и отчет на ползваните горива в селското стопанство. Подписана е обща декларация, която ще бъде представена на премиера Бойко Борисов след завръщането му в страната. За петък пък е насрочена среща с финансовия министър.
Не искаме отсрочка за въвеждане на изискванията, а тяхното отменяне. Всички организации бяха категорични, че ако не се постигне съгласие, ще се премине към ефективни протестни действия, каза Караиванов.