Доклад за проверките на РИОСВ във френската компания „Монтюпе“ е поискан около Коледа от Министерството на околната среда и водите. В първите дни на новата 2015 година е изискана и допълнителна информация около контролната дейност на русенската инспекция в предприятието. А няколко дни по-късно, в петък следобед, Дауд Ибрям вече е освободен от директорския пост на Регионалната инспекция по околната среда и водите.
„Не е обичайна практика такива доклади да се изискват особено в подобни кратки срокове“, отговори на въпрос на „Утро“ ексшефът. Той свика вчера пресконференция, с която да си вземе довиждане с русенските медии, но изглежда това няма да е последната му дума. Особено след като самият той заяви, че сагата с освобождаването му ще има продължение и няма да остави така нещата. Причината - смята, че няма мотиви да е уволнен по политически причини и е възможно до свалянето му от власт да се е стигнало след корпоративен натиск.
„Не ми е все едно от вчера /неделя - б.а./, когато чух изявлението на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, която в ефира на националното радио посочи, че съм освободен заради сигнали срещу инспекцията и закъснели преписки. Не може да се говорят неистини, не го приемам това. Нека да се кажат истинските причини за уволнението ми. Категорично и открито заявявам, че няма такива неприключили преписки. Имам наследени преписки от 2010-2011 година. Напротив - спазването на сроковете е било основен пункт в работата ми“, коментира Ибрям и заяви, че подобни думи и несериозно отношение го наскърбяват.
Ексдиректорът обясни, че е получавал намеци и препоръки към кои предприятия да не насочва усилията и проверките си. „Не искам обаче да конкретизирам с имена. Не искам да съм местният Рамбо, който пред медиите си приписва слава. Просто съм си вършил задълженията“, заяви Ибрям, като посъветва представителите на медиите, като живи свидетели на случващото се в Русе, да потърсят отговори на въпросите кои фирми е трябвало да бъдат заобикаляни от проверки.
„Имахме проблематични обекти - на територията на Индустриалния парк и Източна промишлена зона. Имали сме конфликтни ситуации и трудни моменти. Всичко, което РИОСВ е направила, е в интерес на гражданите. И макар да съм смятал, че винаги трябва да сме партньори на предприятията, съм категоричен, че този, който замърсява, трябва да плаща“, заяви още Ибрям.
Ексдиректорът за пореден път описа периода, в който управлява, като труден, но много силен и успешен. Постави РИОСВ на челно място в страната по контролна дейност и посочи, че е горд с екипа си и му благодари за съвестната работа. А заради неистините в национален ефир от устата на министър Василева каза, че ще помисли дали да заведе иск в съда и дали да обжалва уволнението си като незаконно. След публикациите в медиите за отстраняването му от ръководния пост Ибрям вече е получил няколко предложения за работа, едно от които в чужбина, похвали се самият той и благодари на журналистите за сигналите и съвместната работа през годините.