Въпреки заявения инвестиционен интерес от председателя на християнския център „Живот на победата“ Илия Илиев за закупуване на бившата баня в кв. „Дружба“ 2 и обявения за петък следобед търг, имотът не бе продаден и все още е собственост на общината. Оказа се, че пастор Илия не е подал тръжна документация, защото предварителната уговорка е била търгът да се проведе в средата на годината. В момента евангелско-протестантската църква ползва за редовните си богослужения помещение в търговския център на улица „Чипровци“ в квартал „Родина“.
Не сме се отказали, мястото е хубаво, но се получи малко недоразумение в предварителните разговори, обясни пастор Илия и допълни, че причината да не подаде тръжна документация е, че все още не са събрали сумата от 144 000 лева /това е цената с ДДС/ и на този етап не са готови. Ранна ни е и втората дата за търга в края на този месец, нашите планове са да осъществим намерението си най-рано през юни-юли, каза още пасторът.
Главният ми страх е, че не искам да изглеждаме несериозни. Не искам да се разбира погрешно това, че не сме се явили на търга. Ние не сме хората, които познават законите и сроковете. Ние вършим дейност от 14 години в Русе и се занимаваме и със социални активности и не бихме искали всичко, което сме направили до този момент, било по един или друг начин да се компроментира, обоснова се Илиев и увери, че по-късно тази година наистина ще изпълнят намерението си за закупуване на имота.
Вече имаме събрана почти половината сума от парите, а в момента активно събираме средства чрез концерти, както и чрез разговори с фирми, каза пасторът и допълни, че някои от фирмите ще им помогнат и с материали, когато започнат строителство. Около Коледа и Нова година организирахме благотворителен концерт и имахме каси на различни места в града - пред хотел „Дунав“, Канев център, операта, в нашия център, където се провеждат сбирки в неделя и сряда, разказа той. Имаме желание по всякакъв начин да събираме пари. Не сме стопанска организация, но това не ни пречи да бъдем сериозни. Бидейки без собствена сграда, сме се самоиздържали до този момент. Ние дори сме по-благонадеждни отколкото една фирма, защото в тази криза и стеснено финансово положение ние съществуваме и успяваме да си плащаме сметките, заплати и осигуровки, посочи Илиев и подчерта, че имат и нови членове и вече са над 100 човека. Финансирането на християнския център идва от доброволни дарения на вярващите.
Както „Утро“ писа, общинският имот е в програмата за приватизация от 2013 година. Намеренията на Илиев са да закупи терена, а старата сграда, която е в изключително окаяно състояние, да бъде съборена.