20 патрулки, оборудвани с 3 камери и 2 безжични микрофона, започват да обикалят пътищата на страната. Автомобилите са обозначени със стикер „зона с постоянно видеонаблюдение и аудио запис“. Очаква се патрулките в кратък срок да станат 120 за цялата страна. Целта е да се намали корупцията и да може да се проследи онлайн какво се случва по време на пътна проверка.
Две от камерите ще бъдат поставени на задното стъкло, а третата - на предното. Една от тях ще снима напред, а другата - вътрешността на автомобила. Двама от униформените ще бъдат оборудвани с безжични микрофони.
Системата ще позволява служители в районните поделения онлайн да могат да следят какво вършат полицейските екипи на пътя. Всяка патрулка вече е оборудвана с GPS устройства и винаги може да бъде проверено къде се намира. Екипите имат и таблети, които въпреки че често губят връзка със сървъра, са лесен начин за проверка дали проверявания автомобил се издирва, дали има сключена застраховка и информация за самия шофьор.
След като екипът се прибере, записаното от камерите и микрофоните ще се архивира и ще се пази 30 дена.
„МВР желае да ограничи максимално възможностите за корупционни прояви. С тези системи и вече функциониращите стационарни и мобилни камери, възможностите за корупционни прояви ще бъдат предотвратени в много голяма степен“, заяви вътрешният министър Веселин Вучков.