В четвъртък късно вечерта ме поканиха на среща в София и не беше трудно да предположа за какво ме викат. На следващия ден седнахме за 1 минута със заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков и получих заповедта си за уволнение.  
Така от петък следобед вече не съм директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите, обясни за „Утро“ начина, по който е свален от директорския пост Дауд Ибрям.
Това е второто уволнение от същия пост на инженер-агронома със защитен докторат по агроекология в Гьотинген, Германия. Той бе начело на екоинспекцията от 2006 до 2009 година, следващото му назначение дойде през август 2013 година.
Имах само един въпрос - защо го правят, какви са мотивите, след като минахме през една трудна, но много силна и успешна година, но така и не ми отговориха, сподели с огорчение и явна обида бившият екодиректор в Русе. И обясни, че явно след положените усилия и постигнати резултати заслужава уволнение - факт, който изненадал екипа му. Днес се очаква той да си каже довиждане на по чаша кафе както с бившите си колеги, така и с журналисти.
Според 50-годишния Ибрям, който е част от областното ръководство на ДПС, е възможно отстраняването му от ръководния пост да не се дължи само на политически причини, които често са в основата на подобни рокади във властта. Той подозира, че нещата може би са по-сложни и неохотно споделя, че е вероятно да има натиск от страна на бизнеса.
Управлението на екоинспекцията от Ибрям ще се запомни с борбата му със зловонията, от които русенци бяха вдигнали ръце. Особено тежко бе положението в кварталите „Здравец“ и „Възраждане“. След десетки сигнали от РИОСВ съобщиха, че френската компания „Монтюпе“ своеволно е монтирала вентилационни жалузи. Според екоинспекцията от тези своеобразни прозорци може да се изпускат вредни емисии в околната среда. Жалузите бяха пломбирани, но започна обжалване на тази мярка. Местните административни магистрати излязоха на 16 септември 2014 година с решение, с което потвърдиха заповедта на екоинспекцията за затваряне на жалузите на хале 1 в завода. На 30 септември 2015 година, повече от година след решението на първа инстанция, е насрочено последното възможно обжалване на това решение. Окончателно по казуса ще се произнесе Върховният административен съд.
Няколко месеца след затварянето на жалузите се оказа, че на тяхно място са поставени 12 вентилатора. Заради това компанията бе наказана с 20 000 лева, но и този акт се обжалва в съда. На първа инстанция той бе потвърден от Районния съд.
Вчера Ибрям все още фигурираше като директор на РИОСВ-Русе в официалната интернет страница на инспекцията. Той все още не е мислил дали да обжалва отстраняването си от ръководния пост като незаконно.
Най-вероятно временно екоинспекцията ще бъде поета от Снежана Георгиева. Кой обаче ще е новият директор, никой не се наема да прогнозира твърдо. Спрягани за поста са две имена - на ексобластния управител и бивш директор на Държавния архив Йордан Борисов, който на последните избори бе кандидат за депутат от Реформаторския блок, и на бившия директор на РИОСВ инж.Лилия Атанасова, която бе уволнена от кабинета „Орешарски“ и мястото й бе заето от Дауд Ибрям.
„Съобщавате ми новината. Не знаех, че РИОСВ е вече без директор. Поласкана съм, че смятате името ми за подходящо за поста“, заяви за „Утро“ Лилия Атанасова. Тя не пожела да отговори на въпроса дали би приела предложението отново да оглави екоинспекцията.
По идентичен начин реагира и Йордан Борисов.
„Нямам информация нито за развоя със стария директор, нито за бъдещия нов. Не знаех за уволнението, извън града съм. Никой не ме е търсел да ме кани за поста“, обясни той.