Цените на едро на основни хранителни стоки са отбелязали спад през 2014 г., показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. За Русе сметките показват намаление в цената на кошница основни продукти - захар, брашно, ориз, фасул, олио, яйца, замразено пиле, кайма, сирене и кашкавал, с близо 3%. За да купим по 1 кг от тези продукти преди година са ни били необходими 36,56 лева. Сега за тях стигат 35,47 лева.
Най-много през миналата година са поевтинели захарта, фасула, яйцата и каймата. Поскъпване се регистрира при сиренето и кашкавала.
Данните на ДКСБТ показва и продукти извън десетте, при които има и сериозен ръст - например оранжерийните домати са поскъпнали с 36 на сто спрямо предходната година. Като цяло обаче Индексът на тържищните цени (ИТЦ) остава под нивото от предходните 2 години и се доближава до стойностите от 2011 г. През декември 2014 година цените на хранителните стоки на едро остават по-ниски спрямо декември 2013 година и 2012 година.
Към 20 декември, малко преди Коледа, Индексът на тържищните цени беше на ниво 1.345 пункта, което е малко под нивото от същия период на декември 2013 г. (1,360 пункта). В сравнение с 2012 г. обаче, стойностите са значително по-ниски - тогава ИТЦ е бил 1,456 пункта, което е спад с около 8 на сто.
През последните 4 години се наблюдава трайна тенденция на спад на цената на захарта. През декември 2014 г. стойностите са най-ниски за същия месец на последните пет години. Аналогично е движението на цената на олиото. От втората половина на 2012 г. цената му пада и спрямо декември на последните пет години цената на олиото през тази е най-ниска.
От средата на 2011 г. цената на фасула трайно се движи нагоре. Трендът се обръща през втората половина на 2014 година. В резултат на това стойностите през декември 2014 г. са по-ниски, спрямо същия месец на миналата година, но остават на много по-високо ниво спрямо декември 2010 - 2012 г.
Нетипично за есенния сезон през тази година се наблюдаваше спад на цената на млечните произведения.
Като цяло тенденцията при движението на цената на свинското месо за последните години е възходяща. И през 2014 г. трендът се запазва, като стойностите са по-високи, но остават под нивото от декември 2012 г., когато цената на свинското месо както на международния, така и на вътрешния пазар, отбеляза пикови стойности.
При зеленчуците най-голямо поскъпване се отчита при зелето - 94 на сто и цена достигаща до 0,80 лева за килограм. Покачването на цената на зелето се дължи на обилните дъждове, които са съсипали реколтата. В много райони на страната високата влажност е довела до загниване на зелките и поява на различни вредители, които са направили зеленчука непродаваем.
Ръстът на цената на оранжерийните домати спрямо предходната година е 36 на сто. Поскъпване на годишна база има и при бананите и лимоните с около 7-8 на сто.
В сравнение със същия период на миналата година има спад на цените на картофите (34,7 на сто), на зелените чушки (18 на сто), на морковите и портокалите с около 6 на сто, на мандарините с 2,3 на сто, а цената на ябълките е без промяна.
Студената и влажна пролет, обилните валежи и градушките доведоха до влошаване на реколтата на голяма част от плодовете и зеленчуците. Това доведе до слабо предлагане, въпреки високото търсене през летния сезон. Градинската продукция през тази година сериозно закъсня, а качеството е незадоволително. Цените на оранжерийните домати, бананите и зелето през декември тази година са най-високи в сравнение със същия месец на предходните четири години.