В тези напрегнати дни, в които светът е разтърсен от кървавото посегателство срещу свободата на словото, в България беше направен опит да се заглуши гласът на едно издание чрез заплахи към живота на неговия главен редактор. В петък 9 януари, Петьо Блъсков - Главен редактор на вестник „Труд”, е „посъветван” да не се пречка в краката на избягалия в Белград банкер Цветан Василев, а да се замисли за своя живот и за живота на семейството си. В противен случай можело най-неочаквано, докато отивал на работа, да му отрежат главата.

Повод за заплахата са серията публикации в изданието, с които беше осветено разграбването от хора на Василев на активи, придобити с необезпечени кредити от КТБ.

Български медиен съюз изразява своята тревога от опитите брутално и чрез заплахи да се определя редакционната политика на едно издание и категорично заявява своята непримиримост към всякаква форма на ограничаване на свободата на словото.

Надяваме се, съответните служби своевременно да открият конкретния злосторник и неговите поръчители и да гарантират правото на медиите да защитават своята професионална позиция.


Български медиен съюз

10 януари 2015г.
Гр. София