С 27 камери ще се увеличи видеонаблюдението в централната част на Русе, като те ще наблюдават площадите „Хан Кубрат“, „Елиас Канети“, „Батенберг“ и свързващата ги улица „Александровска“. Така камерите за външно наблюдение на централната градска част ще станат 84 външни и 26 вътрешни. Това каза на пресконференция вчера шефът на общинския отдел „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров и уточни, че камерите са поставени, в момента се настройват и до дни ще заработят.
Досега площадът се наблюдаваше от 57 камери в центъра за видеонаблюдение, където по двама служители на общинското звено „Контрол, охрана, обществен ред и сигурност“ извършват денонощен контрол и следят за нарушители. В резултат на това през изминалата година са установени 38 нарушения и са задържани 18 нарушители. Нарушенията са основно хулигански прояви - сбивания, разместване, драскане със спрей и счупване на пейки, изкривяване или счупване на кошчета за смет, унищожаване на цветя, зелена растителност и млади дървета след употреба на алкохол, както и неколкократно изсипване в шадравана на разпенващо вещество, навлизане на коли в пешеходната зона по ул.“Александровска“ и от ул.“Борисова“ в пешеходната зона след удряне и счупване на антипаркинг елементи, къпане в шадраваните, повреждане на кранчетата на чешмите на пл.“Свобода“.
Димитров съобщи още, че по всички общински сгради има камери за външно и вътрешно наблюдение, които се наблюдават от охранителите в дежурните стаи. Всички записи от камерите се съхраняват 30 дни, уточни той и допълни, че са имали случаи, когато служители на полицията са използвали записите за свои нужди. Техниката е качествена и поставена на труднодостъпни места, за да няма вандалски прояви, посочи още Димитров.
Той припомни, че по транспортния проект на общината ще бъде изграден и център за видеонаблюдение, а камери ще наблюдават важните кръстовища на Русе. Центърът ще следи транспортните потоци, за да се прецени дали е необходима промяна в организацията на движение.