Арктическите температури през последните дни доведоха до замръзването на Варненското езеро. Това е третият случай на замръзване на езерото за последните 60 години.

Лодките на рибарите от селището "Орехчето" край Варна се оказаха в плен на леда. Макар и соленоводно, езерото е с по-ниска соленост от Черно море и на това се дължи замръзването. За да се вледени морето обаче, е нужно поне 3-4 дни температурата на въздуха да бъде около минус 20 градуса и да няма вълни.

През последните дни градусите във Варна са в интервала минус 10 – минус 13. Тази сутрин в 9.00 часа са измерени минус 11 градуса. Иначе днес се очаква затопляне над Черноморието и променлива облачност с умерен вятър от запад-югозапад. Максимални температури ще са между 2 и 5 градуса над нулата. Температура на морската вода е 5-6 градуса, а вълнение на морето 2-3 бала.

От както се води статистика няколко пъти Варненското езеро е замръзвало. Най-пресните спомени са от 1954 година и от 2012 година. Ледът от `54-та дори е описано в книгата "Хидрохимия на Черно море" на Александър Рождественски.

Замръзване на Варненския залив е имало през 1907, 1932, 1942, 1954 година. Най-големият студ обаче е бил регистриран през 1929 година, когато температурите са паднали до минус 26 градуса, а морето замръзнало чак до нос Емине. Тогава ледът е бил толкова дебел, че хората са се разхождали по него.