Няма да има промяна на преките данъци до края на мандата на кабинета. Имаме на приета и изпълнявана от правителството на Орешарски програма, утвърдена от двете коалиционни партии, които го подкрепят. Това каза в студиото на bTV Йордан Цонев.
Депутатът от ДПС посочи, че 59 705 души получават над 2400 лева месечно в държавата. При въвеждане на прогресивен данък, плюсът за бюджета ще е около 34 милиона лева. Но това са висши мениджъри и не си струва заради тази малка сума да се ударят техните доходи, смята Цонев.

Фирмите, които изкупуват тютюна са в картелно споразумение помежду си и затова забавиха кампанията, за да наложат своите ниски цени, каза още шефът на бюджетната комисия в Народното събрание. Затова вероятно за тях ще има солени глоби. Той уточни, че не става дума за заплаха, а за съвет това споразумение да бъде веднага прекратено, за да не се стига до дело на Комиисята за защита на конкуренцията и солени глоби при установяване на нарушение.

Според Цонев към 31 декември 2013 година няма нито лев невърнато ДДС към фирмите в България. Той съобщи, че и бизнесът е внесъл всички дължими данъци към хазната и прогнозира, че планът ще бъде преизпълни с около 100 милиона лева.

Шефът на бюджетната комисия в парламента призна, че в митниците са закъснели с промените и затова една ли планът им за миналата година ще бъде изпълнен. Той уточни, че антимонополните закони, които ще се гледат в близко време, са насочени срещу някои предимства на банките пред клиентите им.

Ще има промяна и в закона за бързите кредити, където правата на потребителите са силно накърнени, също важи за мобилните оператори, за големите търговски вериги и естествените монополи, завърши Цонев.