57 договора на обща стойност 31 368 155 лева са подписани през миналата 2013 година от бенефициенти от Русенско по седемте оперативни програми, финансирани от европейските фондове, показа проучване на „Утро“. Числата не изглеждат впечатляващи на фона на предходната 2012 г., когато бяха стартирани 71 проекта за внушителните 159 млн. лева. През по-миналата година обаче бе договорено финансиране за няколко големи инфраструктурни проекта на общините Русе и Бяла. Сред тях за 40 млн. бяха договорени за Интегрирано управление на водите на територията на гр. Бяла, а още 25 млн. бяха предвидени по проект за Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Борово (чието изпълнение е временно спряно).
През 2013 г. такива мащабни проекти не бяха стартирани, макар че най-много пари от еврофондовете ще финансират отново обществени бенефициенти. 8 млн. лева е стойността на проекта на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ /АППД/ за изграждане на система за защита от нефтени разливи. Вторият по стойност проект е на Община Русе за благоустрояване на участъка от ул. „Александровска“ и площад „Батенберг“.
Най-голям частен бенефициент през миналата година е „ТМ Технолоджи“ АД с одобрен проект по програма „Конкурентоспособност“ за 3,2 млн. лева. По същата оперативна програма е и единственият приключил към момента проект от стартиралите през миналата година - на „ВМ Конструкт“ ООД за закупуване на нови машини и оборудване с цел подобряване на ефективността и намаляване на енергоемкостта.