22 500 лева е справедливото обезщетeние на потрошена в катастрофа между мотор и камаз пътничка, сметна състав на Русенския окръжен съд. Но тъй като претендираната компенсация от самата пострадала е по-ниска - 15 000 лева, магистратите й присъдиха пълния размер на исканото парично обезщетение. Решението е окончателно.
Първоначално районните съдии сметнаха, че пътничката на мотора „Хонда Пантеон“ заслужава 13 000 лева компенсация за тежките физически и психически травми, които е преживяла след пътното произшествие. Решението обаче бе обжалвано на окръжно ниво, където исканото обезщетение бе уважено в пълен размер, тоест с още 2000 лева отгоре. Парите трябва да бъдат платени от виновника за катастрофата - шофьор с 35-годишен стаж зад волана, който на 16 август 2012 година причинил с камаз тежкия инцидент на кръстовището на ул.“Тича“ с ул.“Петрохан“. Тогава опитният водач на камиона не пропуснал движещия се с предимство мотор. Възрастният мъж вече бе изправен пред съда и бе освободен от наказателна отговорност, като получи глоба от 1000 лева. След това обаче пострадалата жена поиска обезщетение за преживените мъки. След удара тялото й изхвърчало и се ударило в оградата на съседна къща. Била откарана в интензивното отделение в безсъзнание. В началото била неадекватна, след това буйствала, преживяла и неудобството да носи памперси и да не може да се храни сама. 3-4 месеца се движела с патерици, а извън дома си ползвала инвалидна количка. На нея обаче трудно сядала заради болките от счупения таз. На седмия месец започнала да ходи с помощта на бастун, но често получавала световъртежи. Ключицата на лявата й ръка била раздробена и се наложило поставянето на импланти, а болката в нея усеща и до днес. Непрекъснат бил страхът й да не падне и да не си счупи нещо и отново да преживее същия кошмар.
Водач на мотора бил нейният приятел, който се грижел за нея след катастрофата. Той всъщност не бил правоспособен шофьор на подобни мощни мотоциклети, но имал книжка за кола. Същия ден - 16 август, хондата била регистирана в КАТ, а ден по-късно трябвало да получи регистрационните си табели.
Мъжът разказал, че във фаталния случай камазът се движел нормално и очаквал, че ще спре да изчака превозните средства с предимство. Изненадващо обаче шофьорът подал газ и сблъсъкът между камиона и мотора се оказал невъзможен за предотвратяване.
Съдиите отчетоха факта, че самата пътничка има вина за инцидента - не носела каска, която можела да предпази главата й от комоцио и да се отърве с по-леки наранявания. От друга страна обаче, магистратите бяха категорични, че най-тежките й наранявания са на таза, ръцете и краката и дори да е била с каска, е нямало начин да ги избегне.