Фондацията „Русе - град на свободния дух“ ще продължи да съществува и да работи. Това става ясно от обръщение на зам.-кмета Страхил Карапчански, който е и председател на фондацията. Тя бе учредена преди година като част от кампанията, свързана с кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.
Независимо от това, че Русе отпадна от престижното състезание, градът бе подготвил иновативна концепция със силни европейски послания, а това поставя началото на дългосрочен процес на преструктуриране на културния сектор и реформиране на местните културни политики, се казва в текста, подписан от Карапчански.
Той заявява убедено, че утвърждаването на Русе като „град на свободния дух“ ще продължи да бъде обща кауза за всички русенци. В тази посока фондацията ще продължи да бъде медиатор между представителите на културните, научните и бизнес средите, уверен е зам.-кметът. Според него регистрираното обединение има бъдеще - то ще насърчава развитието на междусекторни културни политики и ще привлича средства за реализиране на заложената в кандидатурата на Русе за евростолица на културата програма.