Новият баскетболист на „Дунав“ Филип Самойлович е само на 23 години, но визитката му говори за богата вече кариера с игра за отбори от Черна гора, Испания, Грузия, Румъния и Словения.
Роденият в Белград Филип подписва първия си професионален договор с „Морнар Бар“ (Черна гора). С този тим през 2009 година става MVP на международен младежки турнир в Италия. На Апенините неговият отбор печели титлата в конкуренцията на сериозни клубове като ЦСКА (Москва), „Унелко“ (Тенерифе), „Бенетон“ (Тревизо), „Армани Джейнс“ (Милано) и „Фортитудо“ (Болоня). Филип записва във финала 21 точки, 4 асистенции, 5 откраднати топки и 2 борби, което му носи приза за най-полезен играч в турнира.
През 2010 година участва на европейско първенство за младежи до 20 години в Хърватско като играч за националния тим на Черна гора, воден от известния специалист и бивш треньор на „Цървена звезда“ Деян Радонич. В Загреб Хуан Антонио Оренга, който през последните години бе начело на мъжкия национален отбор на Испания, определя Самойлович като звездата на черногорците. В шампионата на Стария континент сърбинът участва в 9 срещи със средно по 17 минути на мач и 6.4 точки.
Първият му клуб е ОФК „Београд“. След престоя си в Морнар Бар“ играе за втория тим на испанския „Фуенлабрада“, „Самедицино“ /Грузия/, „Стяуа“ (Букурещ), „Златорог Лашко“ /Словения/, с чийто тим завършва на четвърто място в словенското първенство.
Преди да пристигне в Русе, бе за кратко с екипа на разпадналия се вече „Черноморец - Чардафон Орловец“ /Габрово/. Идва в Габрово по препоръка на сънародника си Немяна Илич, но клубът изпада в тежко финансово положение.
Ако искате да видите какво може Самойлович, прегледайте видеофайла www.youtube.com/watch?v=jsyQT9xReMU. Можете да го откриете по-лесно, като изпишете в Ютюб Filip Samojlovic Highlights.