Близо 8% повече ток са консумирали клиентите на “Енерго-Про” в периода 31 декември - 4 януари в сравнение със същите дни година по-рано, показват данните на компанията. За петте почивни дни около Нова година общото потребена електрическа енергия е била малко над 106 хил. мегаватчаса. За същите дни преди година са били потребени около 98 хил. мегаватчаса. Очаквано, най-висока е била консумацията в последното денонощие от 2014 година, когато е отчетено потребление от близо 23 хил. мегаватчаса.
Според специалистите на “Енерго-Про” повишеното потребление на електроенергия за периода 31 декември - 4 януари се дължи на по-ниските температури през изминалите празнични дни в сравнение със същия период преди година. Заради топлото време през Коледните празници беше отчетен близо 10-процентен спад в консумацията на ток в сравнение със същите дни на 2013 г. Тогава за петте почивни дни общото количество консумирана електрическа енергия беше около 82 хил. мегаватчаса. За същите дни на 2013 година са били потребени около 90 хил. мегаватчаса.
По време на коледните и новогодишните празници отчетниците не са спирали работа, за да отчетат консумираната електроенергия по обичайния график.
Стриктно се спазва срокът за отчет в рамките на 31 дни, съгласно Общите условия за достъп и пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа, казаха от дружеството.