Втора тръжна сесия за отдаване под наем на земи от Държавния поземлен фонд обяви Областната дирекция „Земеделие“. На нея ще се предлагат около 1900 декара, от които 1640 декара за отглеждане на едногогодишни култури, а 260 - за създаване на трайни насаждения. Според заповедта на новия директор ОСЗ Борислава Братоева наддаването ще се проведе в два дни. На 22 януари ще се отварят офертите за парцели в общините Борово, Бяла и Ветово, а на 23-и - за Две могили, Иваново, Русе и Сливо поле.
Както „Утро“ писа, след няколкото търга за отдаване на ниви за периоди от 7 и 10 години, в Русенско почти не остана свободна държавна земя. Най-добрите терени вече бяха взети на първата тръжна сесия миналата година. Сега за период от 5 г. се предлагат едва 186 декара в землищата на Лом черковна, Две могили, Иваново, Нисово, Пиргово, Червен и Николово. Наематели за 1 година търсят 150 малки парцела от 3 до 15 декара, основно в землищата на Ветово, Глоджево и Смирненски. Началната цена за всички тях е 40 лева за декар.
На търг ще се разиграят и пет терена в Помен и Нисово, за които има подадени предложения за изграждане и отглеждане на трайни насаждения. Общата им площ е 253 декара. За най-големия от тях от 153 дка наемателят ще плати за целия период поне 11 500 лева.
Предлагат се за отдаване и седем съществуващи лозя с обща площ 7 декара в землището на Горно Абланово. Началната цена за техния търг е 40 лева на декар.