Педагогически съветници и учители с висше педагогическо образование, които искат да усъвършенстват своите умения за ефективна комуникация, за справяне с конфликти и за високи постижения в работата, могат да получат специализация в Департамента за информация и усъвършенстване на учители (ДИУУ) на Софийския университет „Климент Охридски“. За удобство на педагозите от Северен централен район домакин на едногодишната следдипломна професионално-педагогическа специализация ще бъде център „Псикомфорт“ в Русе, който се намира на бул. „Цар Освободител“ №14.
Учебната програма е съставена в департамента на Софийския университет
а тук само ще бъде изпълнена, каза управителката на центъра д-р по психология Петя Чешмеджиева. Обучението ще бъде в група от 10-12 души и ще е в присъствено-дистанционна форма, а очните занятия ще се провеждат събота и неделя и през ваканциите. Курсът ще започне тогава, когато се сформира групата. Цената е 750 лева и включва 200 учебни часа по седем теми: Теория и практика на социално-психологическия тренинг; Теория и практика на психологическото консултиране в образованието; Разрешаване на конфликти в училище; Превенция на агресия и насилие; Коучингът в училище; Психолого-педагогически изследвания и Училищна готовност.
Обучението приключва със защита на дипломна работа и две дипломи на ДИУУ - едната е за специализация, а
другата е за трета професионално-квалификационна степен
(3-та ПКС) за педагогически специалисти, която ще могат да получат веднага участниците, които са придобили 5-та и 4-та ПКС, а тези, които още не са се квалифицирали по тях, запазват правото си да я получат след придобиване на 4-та ПКС от университетски департаменти в страната.
Чешмеджиева обясни, че курсът е подходящ и за дипломирани психолози, които работят или им предстои да работят в образователната сфера и които биха искали да се квалифицират специализирано в областта на индивидуалното и групово консултиране, на разрешаването на конфликти и на психолого-педагогическата диагностика, приложима за училищна среда. Обучението ще допринесе за професионално самочувствие, за успешност в работата, а това са ползи и за поколенията деца. В курса участниците не само ще изучават на теория как се прави социално-психологически тренинг, но е предвидено обучението да бъде и чрез личностно преживяване. Още в началото на курса
групата ще бъде „заквасена“ във формата на тренинг
и участниците ще могат чрез лично преживяване да усетят ефекта на груповата терапия. По този начин ще могат ефективно да провеждат такъв тренинг с децата или с колегите си от работа. Само когато са изпитали ефекта, преживели са свои прозрения в групата или преодоляване на проблеми, може реално да го направят после и с други хора, обясни Чешмеджиева.
Като допълнение, което не е включено в предвидения план, ще се проведе и една супервизия от 15 часа, наречена „Псикомфорт ангажимент“, която ще се осъществи след курса и чрез нея участниците ще имат възможност да проверят своя опит, а след това пред групата да споделят откъде идват трудностите, разрешени и неразрешени случаи. Една такава среща ще помогне на участниците да използват инерцията от силния контакт, който са създали в групата, и доверието, за да споделят и да могат да използват тези контакти като професионални приятелства, да се подкрепят и поддържат за в бъдеще в практиката, каза още управителката на центъра.
След обучението участниците ще усвоят умения за приложение в практиката си на: социално-педагогическия тренинг в образователна среда, както и
психологическото консултиране с ученици, родители, педагози, администрация
които се различават по възраст, опит, компетенции. Ще притежават знания и опит за разрешаване на конфликти, знания по психология на развитието в аспекта на актуални за възрастите особености и потребности, а също ще прилагат и модели за превенция на агресията и насилието. Участниците ще интегрират собствения си опит и ще използват ресурсите в ориентиране към цели и решения, мотивация за саморазвитие и групови постижения. Ще имат възможност да реализират собствени констатиращи и формиращи психолого-педагогически изследвания за установяване на състояние или на проблем, както и за планиране на мерки за промяна. Чрез наблюдение, беседи, тестови батерии, форми за снемане на данни от възрастни, които се грижат за детето, обучаващите се ще диагностицират училищната готовност. Обучението предоставя увереност на участниците за ефективна работа в образованието чрез професионалната им компетенция, допълни още Чешмеджиева.
Тя посочи, че промяната към добро в държавата може да настъпи,
ако всички предприемем промяна със себе си
Често това има индивидуална цена в пари, време и усилия, но ако всеки поеме своята, той би бил по-уверен в професията и по-конструктивно критичен за отговорността на държавното управление в образованието, което трудно насмогва с промените.
Чешмеджиева обоснова нуждата от квалификация с факта, че през последните 20 години длъжността педагогически съветник се развива в унисон с всички трудности на прехода, които оказват влияние и върху българското училище. Поради недостатъчно на брой квалифицирани психолози през първите години тя често е поверявана на педагози. Дори и днес голяма част от педагогическите съветници са
педагози, които са се обучавали „в движение“
в специализации и тематични курсове. Кратките обучения на фона на натиска на училищната действителност поддържат чувството за неувереност в трудни ситуации заради особености в развитието на дадени ученици, проблеми в семействата, деликатно усложнени отношения между ученици, учители, родители и др., каза тя и допълни, че въпреки по-застъпената психологическа информираност в днешно време проблемите не намаляват, а често и ни шокират със своята драстичност.
Център „Псикомфорт“ развива дейност от 2008 г., а освен психологически услуги - лично или емоционално неразположение, предстоящи промени в живота на човек или проблеми, свързани с детското развитие, се организират и курсове за обучение, тренинги. Центърът тренира работни екипи, артистични трупи, отбори за състезания, големи колективи, както и групи от самостоятелно включващи се участници. Предлага се  индивидуално, групово, семейно, кризисно и онлайн консултиране, както и диагностика на детското развитие, включваща развиващи занимания. За целта центърът разполага със зала за обучения, физкултурна стая, в която се тества грубата моторика, стая за индивидуално и детско консултиране.