25-годишният русенец Томислав Рачев беше най-бърз в борбата да улови кръста в ледените води на Дунава по време на Богоявленския ритуал. Младият мъж скочи в реката заедно с още 14 русенци, най-младият от които бе ученикът от професионалната гимназия по икономика Алберто Терзич. В готовност да реагират при евентуален проблем от Морска администрация бяха организирали три катера и една моторна лодка, леководолаз в неопренов костюм крачеше по понтона, а на брега беше паркирана линейка за всеки случай. 
Томислав Рачев скача в реката за осми път, а за четвърти път успява да улови кръста и не скри, че е много щастлив от своя пореден успех. Стотиците русенци, скупчили се на брега на Дунава, за да наблюдават традиционния обичай, с удивление разглеждаха изцяло татуирания гръб на младежа. Оказа се, че Рачев, който е управител на мебелна фирма, е силно вярващ и затова е татуирал на гърба си лика на Иисус Христос, Десетте Божи заповеди, изображения на храмове и религиозни символи. Сутринта преди да дойде на понтона, за да се подготви за церемониалното преживяване, той се помолил пред иконата на Богородица да му помогне да успее. След като се качи на понтона и щастливо размаха кръста, младият мъж получи от кмета на Русе 200 лева и синя хавлия, а от областния управител Венцислав Калчев - икона на Света Богородица Троеручица. 
Протосингелът на Русенската митрополия архимандрит Виктор, който хвърли кръста във водите на Дунава, благослови младежа, както и останалите смелчаци, участвали в надпреварата. Преди това той поведе литийно шествие от катедралния храм „Св.Троица“ до кея, където на специално изградена площадка отслужи заедно със свещеници от епархията празничен Богоявленски водосвет. Областният управител Венцислав Калчев пък произнесе първото си публично слово пред русенци. Той поздрави бойците от представителното поделение, построено на брега на реката, и честити празника на имениците и на всички жители на града, като припомни магическата пречистваща сила на богоявленската вода.