С два нови момента провокират хороводците организаторите на тазгодишния, четвърти поред, национален фестивал на школи и клубове за любители на танцовия фолклор. Фестивалът, който организира русенската школа за народни танци „Играорци“, ще се проведе на 14 март, но новият регламент вече е известен.
След първия задължителен етап, в който любителските групи под и над 30 участници изпълняват по две хора, ще последват още два, в които танцьорите могат да се включат по желание. Едната провокация от „Играорци“ са нарекли „Играете каквото душата ви сака“ и предвижда творчески разработки върху популярните весели песни „Цонке ли чушка червена“ или „Кацнал бръмбар на трънка“. Състезателите, които могат да разгърнат цял сюжет, свързан с лютата Цонка или със забавата на насекомите, не усетили пристигането на тихия коварен паяк, ще бъдат класирани отделно.
Малко преди финала ще се състои и надиграването на ръченица за титлите Мис и Мистър Русчуклийска среща, където най-ентусиазираните участници могат да покажат и „най-личните си премени“, уточняват организаторите.