Шестима иракчани се сдобиха с присъди на 30 декември, след като три дена по-рано бяха заловени по време на незаконен опит да прекосят Дунав мост.
Нелегалните емигранти на възраст между 21 и 40 години направиха пълни самопризнания и скорострелно успяха да се споразумеят за наказанията си с прокуратурата. Всички иракчани получиха по половин година условни присъди с тригодишен изпитателен срок. Те ще трябва да платят и по 300 лева глоба. А ако отново бъдат засечени в незаконен опит да бягат към Западна Европа, ще бъдат вкарани в затвора. Наказанията са окончателни и не могат да се обжалват.
Делото на шестимата иракчани беше последното за миналата година, като любопитното е, че изтеклата 2014-а е започнала за Русенския районен съд отново със споразумения. В единия от случаите турски гражданин се е признал за виновен за опит за контрабанда на 160 кутии цигари без бандерол на обща стойност 1200 лева и на 2 януари е наказан с осем месеца условно с три години изпитателен срок и глоба от 1200 лева. Същия ден с половин година пробация се е сдобил и безработен мъж заради откъртено огледало на мерцедес.