Около 200 русенци вчера се сдобиха с новите електронни карти за регионална библиотека „Любен Каравелов“. Пред входа в заемната през целия ден се извиваше опашка от млади и стари читатели, които изчакваха да получат новите ламинирани картончета с уникален баркод. Самата директорка на РБ Теодора Евтимова се беше заела с едно от най-отговорните действия - заснемането на читателите със специална камерка, а след това хората поставяха електронен подпис. По нещо ситуацията напомня на издаването на личните документи, коментираха русенци, които с интерес разглеждаха новите си карти.
Ние сме първата голяма библиотека в страната, където хората поставят електронен подпис, иначе подобни карти се издават на още няколко места в страната, каза Евтимова. Тя и колегите й доста бяха изненадани от големия наплив от желаещи ада получат новите карти още в първия работен ден на годината. Сумата, която читателите заплащат, остава непроменена - 10 лева за възрастни читатели, 5 лева за студенти и ученици, 3 за пенсионери и 2 за деца. Нов момент е и срокът на валидност на картата - тя е в сила 12 месеца от датата на издаването, т.е. издадените вчера важат до 5 януари 2016 година.
С издаването на електронните карти обслужването в заемната и читалните ще става значително по-бързо, а традиционните читателски картони, където се записваха взетите книги, от вчера вече са изпратени в историята, каза Теодора Евтимова.