Въпреки че и през миналата година говоренето на тема криза и проблеми за бизнеса не намаля ни най-малко, числата показват, че възстановяване, макар и не толкова съществено колкото ни се иска, има. Наскоро анализ на „Утро“ показа, че най-големите фирми от областта увеличават значително продажбите и печалбата през последната отчетна година. Същото показва и наблюдението на обратния полюс - фирмите със затруднения, които фалират и се разпродават. Справка за обявените за продан от съдебните изпълнители бизнес имоти показва, че броят им намалява значително спрямо година по-рано. Миналата 2014 г. започна с назначени продажби за 124 търговски имота, от които най-много бяха магазините. Този януари обявените търгове за фирмени активи са едва 80, като броят им е намалял с повече от една трета.
Най-много в списъка вече са земеделските имоти /21/. Продават се 16 магазина, 14 парцела, 9 търговски, 8 производствени сгради и др. Най-високата цена е назначена за производствен имот на площадката на КТМ и за него се искат 1,16 млн. лева.
Въпреки значителното снижение на разпродажбите и като число, и като стойност, огромен брой активи на фалирали фирми продължават да стоят неизползваеми. Това е на практика пропилян ресурс, който се амортизира и губи стойност вместо да носи доход. Кандидати да закупят продаващите се бизнес активи и да ги впрегнат в работа понякога липсват дори в случаи, когато цената им е намалявана няколко пъти.
Най-големите разпродажби на фалирали фирми обаче не се извършват от съдия-изпълнители, а от синдици, назначени от съда. Двата най-големи имота за продан тук са „Локомотивен вагонен завод“ и „Дунавска коприна“.