Ако се казваш Айше и кандидатстваш за позиция в структурите на държавната администрация, има голяма вероятност да не я получиш, нищо че са минали 25 години от началото на демократичните промени. С такъв пример си послужи народната представителка от Движението за права и свободи в 43-ия български парламент Ферихан Ахмедова, за да отбележи тенденцията от ксенофобски настроения, засилваща се в последно време. Снощи русенските членове на ДПС се събраха, за да отбележат 25-ата годишнина от създаването на партията.
Ахмедова припомни, че ДПС е създадено на 4 януари 1990 г., а учредителната конференция е проведена на 28 март същата година. Историческа грешка за България нарече тя известната като „възродителен процес“ насилствена смяна на имената на българските мюсюлмани, чийто пик бе през 1984-1985 г. Това е травма, която и за мен самата все още е доста мъчителна, каза Ахмедова, като отбеляза, че и днес все още няма нито един виновен и нито един наказан за този позорен процес. Още когато във Великото народно събрание бяха избрани за депутати 23 народни представители от ДПС, имаше настроения те да не бъдат допускани в парламента, като образуваха живи вериги в центъра на София, припомни русенката. Днес, 25 години по-късно, от парламентарната трибуна се леят ксенофобски речи - нещо, което е недопустимо в демократична страна, добави тя, изразявайки опасенията на Движението от настроенията и нагласите на част от депутатите.
Хората от ДПС са едни големи родолюбци и винаги са се чувствали българи, за нас България е нашата родина, заключи Ферихан Ахмедова, като отправи към съпартийците и съмишлениците си пожелания за здраве, благополучие и мир през новата 2015 година. По време на сбирката бе прочетена и декларацията-обръщение на лидера на ДПС Лютви Местан по повод 25-годишнината от създаването на Движението.