Премиерният за българския екран филм „Игра на кодове“ е големият победител на тазгодишните Холивудски награди. Четири приза бяха връчени на екипа на тържествена церемония в Холивуд Паладиум: за най-добър режисьор - норвежецът Мортен Хилдум, за най-добър актьор - Бенедикт Къмбърбач, най-добра актриса в поддържаща роля - Кийра Найтли, най-добър композитор - Александър Десплат.
Една от най-великите истории на нашето време започва в мрачните дни на Втората световна война. Филмът е за Алан Тюринг - гениален математик, който по време на Втората световна война разбива кода на смятаната за съвършена криптографска машина „Енигма“, използвана от нацистите за ежедневна военна комуникация. Смята се, че неговото постижение е съкратило войната с най-малко две години. Звездата от „Шерлок“ Бенедикт Къмбърбач брилянтно се превъплъщава в ролята на гения. „Да ме поканят да изиграя феноменален човек - истински герой в Англия, е огромна чест за мен и съответно идва с много отговорности“, споделя Къмбърбач.
Брилянтният математик от Кеймбридж е вербуван от британската армия, за да разбие нацистките кодове. Работата му начело на екип от непригодни гении не само съкращава войната, но и развива технологиите до степента, в която могат да бъдат изобретени компютрите. За което обаче Тюринг плаща сурова цена.
В Кеймбридж младият Тюринг бързо се доказва като новатор в мисленето с теориите си за потенциала на изчислителните машини. Когато войната между Великобритания и Германия е обявена, теориите му се доказват в практиката.
Тюринг лесно минава теста, който го прави член на свръхсекретна група, на която е възложено да декодира критичните немски морски комуникации. За изненада на командващите офицери, познания по темата притежава и младата дама Джоан Кларк /Кийра Найтли/. Тюринг и Кларк бързо се сприятеляват и скоро се сгодяват.
Според критиците Бенедикт Къмбърбач е сред сигурните номинации за „Оскар“ догодина, а не е изключено и Найтли да попадне сред номинациите за актриси в поддържаща роля.