„Дженеръл Мотърс“. Допреди по-малко от 8 години това е най-големият автомобилен производител в света, задържал хегемонията си десетилетия наред. А перлата в корпоративната му корона е едно постижение, което завинаги ще остане в световната икономическа история. На днешния 31 декември 1955 година GM /“Джи Ем“, както е наричан концернът в родината си/, става първата фирма в света с приходи от над 1 милиард щатски долара.
Най-голямата компания в най-голямата икономика!
Уау, както реагират в подобни случаи зад океана.
„Дженеръл Мотърс“ е основана през 1908 година в град Флинт, щата Мичиган. Начело на компанията застава Уилям Дюрант. През последвалата година Дюрант въвежда „Кадилак“, „Елмор“, „Оуклънд“ (по-късно преименуван на „Понтиак“) и др. Но само две години по-късно Дюрант изгубва контрол над GM заради натрупани дългове. След няколко години Дюрант основава автомобилната компания „Шевролет Мотър“ и за целта той си осигурява контролен дял от „Дженеръл Мотърс“. Дюрант си връща управлението над компанията след
една от най-драматичните пълномощни войни в американската бизнес история
Скоро след това, след като нововъзникналият автомобилен пазар се срива, Дюрант отново губи контрол над първородната си рожба, този път завинаги. Начело на гиганта застава Алфред Слоън, който го довежда до следвоенна световна доминация. Този безпрецедентен растеж на GM трае от края на 70-те години до началото на 80-те години на миналия век.
Драматичните икономически събития, разтърсили САЩ в първата декада на новия век, разклащат страховито и GM. След дълга и безметежна пазарна хегемония на 1 юни 2009 година компанията обявява фалит, за да може да бъде спасена с държавната намеса на САЩ.
Планът проработва и гигантът стъпва на крака. Личи му, че е уморен, но е прероден и се бори да се задържи сред най-добрите и резултатите са силно обнадеждаващи.
Ето историята на „Дженеръл Мотърс“ през първите му 100 години:
1908 В Мичигън, щата Детройт, Уилям Дюрант създава компанията General Motors Corporation. Под ръководството на GM се обединяват марките Olds Motor Vehicle Company - най-старият производител на коли в света, и Buick Motor Company.
1908 GM поглъща Fisher Body Company. Тази компания е била пионер в своята област. Произвеждали са купетата на колите. Fisher Body Company изгражда елементи в самото купе, които предпазват возещите се при евентуален сблъсък.
1909 Opel прави автомобилите достъпни чрез модела „Докторска кола“, която се продава на половин цена (3950 марки) в сравнение с луксозните модели на конкуренцията.
1909 GM Corporation купува 50% от акциите на Oakland Motor Car Company. Компанията е основана от Едуард Мърфи. Но скоро след смъртта му Oakland Motor Car Co. е прекръстена на Pontiac.
1909 GM закупува луксозната марка Cadillac за сензационните 5,5 млн. долара. След дълги преговори от GM решават да оставят Хенри Лиланд в управителния съвет на Cadillac. Г-н Лиланд управлява подразделението до 1917 г.
1910 Въвежда се системата за модулни конструкции на Opel. Днес предварително изработените купета могат да се комбинират с различни двигатели и шасита.
1910 Cadillac прави дизайна на всички купета затворен. Вече дори и кабриолетите имат покрив. Това се осъществява от компанията Fisher Body. Идеята на инженерите от Cadillac и Fisher била да можеш да караш своя кабриолет независимо от атмосферните условия.
1911 GM Export Company е основана, за да продава по целия свят.
1911 Джеймс Стороу е човекът, който открива лаборатория за технологично тестване на компонентите на автомобилите. В нея се разработва електрическият стартер, който по-късно същата година започва да се монтира на всеки от автомобилите на Cadillac.
1911 GM Corporation поглъща Chevrolet Motor Company. Това е една много добра сделка за GM. Марката Chevrolet е една от най-продаваните в Европа.
1912 Лимузините Cadillac са изцяло затворени. Характеризират се с богат интериор, в който за пръв път се използва никел за орнаментите, които изглеждат като украшения. Тапицерията и седалките са меки и направо потъваш в тях. Вратите и част от купето са изработени от алуминий. Двигателят е стандартен четирицилиндров.
1912 Електрическите стартери на GM се произвеждат от Delco. Те са с двойно запалителна система.
1912 Предните седалки на купе-кабриолетите на Cadillac са с механизъм, който чупи седалката и улеснява влизането на пътниците отзад. А вратите са изработени от стомана.
1912 Произведен е 10 000-ят Opel.
1914 Cadillac създават първия в света V-образен, 8-цилиндров двигател, с водно охлаждане. Абсолютна революция за ДВГ. Параметрите му били 800 куб. см, 70 конски сили, а оборотите, които развивал - 2400/1. Една година по-късно всички автомобили от марката Cadillac били оборудвани с култовия V-образен двигател.
1923 GM International започва в Копенхаген производство и продажба на автомобили Chevrolet.
1923 GM Research Corporation представя етиловия бензин.
1924 GM Continental започва да действа в Антверп, Белгия.
1924 Opel е първият германски производител, който възприема методите на поточната линия, които дават възможност за производство в големи количества.
1925 GM придобива Vauxhall Motors Ltd. в Лутън, Великобритания.
1927 Представяне на роудстъра Cadillac La Salle. Той е със самостоятелен стил и дизайн. La Salle е голяма гордост за GM.
1928 Opel създават първата задвижена от ракетен двигател кола - Opel-RAK 1. Opel-RAK 2 вдига изумителната за времето си скорост от 238 км/ч, поставяйки нов световен рекорд.
1929 Adam Opel AG в Рюселсхайм, Германия, е придобита от GM.
1930 Cadillac пуска в производство 16-цилиндров двигател. Това е първият V-образен ДВГ с 16 цилиндъра.
1934 GM разработват дизелов двигател за първия американски влак, задвижван от дизелово гориво.
1935 Opel Olympia е първият автомобил със самоподкрепяща се конструкция, който се произвежда масово. Шасито му е изцяло стоманено.
1935 GM навлиза на пазара в Мексико с GM Mexico.
1940 GM изработват специални автобуси, които да обикалят Америка в наречения от компанията „Парада на прогреса“. В рамките на 40-те и 50-те години GM изработва 12 от тези специални автобуси.
1940 GM отпразнуват производството на 25-милионния американски автомобил.
1949 Cadillac представя първото купе с твърд покрив - Coupe DeVille. Покривът е бил неподвижен.
1950 GM моделират новата двустепенна автоматична скоростна кутия - Powerglide. Предлагат я в по-евтините автомобили на Chevrolet.
1950 Заводът на Opel в Рюселсхайм е изцяло обновен.
1953 GM решава да снабди автомобилите на Buick с 12-волтови акумулатори. Всеки от нас слуша радио в автомобила си, благодарение на GM и по-големия волтаж.
1953 Chevrolet представя Corvette - първата американска спортна кола, пусната в производство. Конструирана е от фибростъкло, за да е по-лека и естествено по-бърза. Всички автомобили от тази година са в бяло и червено и са ръчна изработка.
1954 Новият BelAir на Chevrolet представя нова тенденция, придвижваща се към удобство и бляскав стил.
1954 GM предлага първата кола с четири врати, която няма странични подпорни колони, но е с твърд, неподвижен таван.
1962 Официално откриване на втория завод на Opel в Бохум, Германия.
1962 GM празнува излизането от завода на своя 75 милионен автомобил, а акционерите й надхвърлят 1 000 000 души.
1962 Opel представя модела Kadett, с много ниска цена.
1963 Започва производството в завода в Елсмиър порт, Великобритания.
1967 Откриване на завода на GM в Антверп, Белгия.
1967 GM отпразнуват производството на 100-милионния автомобил в Америка.
1968 GM отваря новата си офис-кула в Манхатън, Ню Йорк. Сградата е 50 - етажна, 215 м висока и гледа към Пето авеню.
1969 GM Corporation произвежда навигационната система за Аполо 11, който каца на луната.
1970 GM представя двигател, задвижван от безоловно гориво или с нисък толеранс на олово.
1971 Вече всички автомобили в САЩ и Канада се произвеждат с новите ДВГ с безоловен бензин.
1972 GM започва производство на автомобили в Корея.
1973 е представянето на първата самостоятелно задвижвана каравана GMC.
1976 Всички модели на Opel са с многопластово челно стъкло.
1976 Патент на Opel за нововъведение, което намалява шума от дизеловите двигатели.
1979 GM представя в САЩ изцяло нова линия от компактни градски автомобили, с предно задвижване.
1980 Излиза книгата на Дж. Патрик Райт „On a Clear Day You Can See General Motors“ („В ясен ден можете да видите „Дженеръл Мотърс“).
1981 Оpel става първият автомобилен производител, който представя на потребителите си нови екологични бои на водна основа.
1982 Нов завод на Opel за сглобяване на модела Corsa, най-големият извън САЩ, отваря врати в Сарагоса, Испания.
1982 Световната изложба на движението, организирана от GM, отваря врати в Epcot Center, намиращ се в Дисни ленд.
1984 Kadett GSi е най-аеродинамичната кола в класа си.
1984 GM придобива телекомуникационната компания Electronic Data Systems Corporation (EDS).
1985 GM придобива компанията Hughes Aircraft. Тя е една от водещите световни фирми в сферата на техниките на космическите полети и защитата.
1986 GM Europe е основана в Глатбруг/Цюрих, Швейцария.
1986 Нов завод за двигатели и скоростни кутии във Виена (Асперн), Австрия, започва производство.
1987 В Лутън, Великобритания, се създава IBC Vehicles Ltd., джойнт венчър с Isuzu Motors Ltd.
1987 Opel и Bertone започват успешно сътрудничество за производство на кабриолети близо до Торино, Италия.
1988 Opel Vectra прави своя дебют.
1989 GM придобива 50% дял в Saab Automobile AB.
1989 GM започва производство и сглобяване на автомобили в Турция.
1989 Opel е първият европейски производител, който предлага за всички бензинови модели катализатор, преработващ вредните газове.
1990 В Унгария се създава съвместно дружество с RABA за сглобяване на автомобили и двигатели в Сентготхард.
1990 GM представя новия електрически автомобил Impact в Лос Анджелис.
1992 GM празнува произвеждането на 1-милионния Corvette.
1992 HUMMER H1 е официално пуснат в продажба с кампания, в която участва актьорът Арнолд Шварценегер, който притежава няколко HUMMER-а.
1993 Opel патентова „метална предпазна кора“, интегрирана в облегалката на седалките.
1994 Opel патентова специален процес за отделянето на водни емулсии в маслото на двигателя.
1994 GM става първият американски производител на автомобили, който предлага във всичките си модели от 1995 г. постоянни дневни светлини.
1995 Corsa Eco3 е първият в света автомобил с разход три литра на 100 км.
1996 Нов завод за двигатели започва производство в Кайзерслаутерн, Германия.
1996 Opel, GM Europe и Renault подписват договор за сътрудничество в автомобилния сектор на лекотоварните автомобили.
1999 Системата за трансформиране на седалки Flex7 се пуска в Opel Zafira.
1999 Opel празнува на 21 януари 100 години от началото на производството на автомобили.
1999 Vauxhall е първата компания в света, която продава широк набор от автомобили по интернет.
2001 GM, AVTOVAZ и ЕБВР (Европейската банка за възстановяване и развитие) подписват рамков договор за съвместна дейност по производството на SUV-модели в нов завод в Толиати, Русия.
2002 Cadillac празнува стотната си годишнина.
2002 Стартира производството в новия GM-AVTOVAZ завод в Толиати, Русия.
2003 50-ата годишнина на Chevrolet Corvette.
2005 Chevrolet пуска серия от малки и компактни автомобили в Европа, строени от GM Daewoo Auto & Technology Co., създадена от GM и партньори през 2002.
2005 На Детройт мотор шоу GM представя задвижвания с водородни горивни клетки концептуален автомобил Sequel, базиран на концептуалните AUTOnomy, Hy-wire и HydroGen3. Моделът представя комбинация от нови технологии, горивни клетки, by-wire управление, електронно управление и софтуер, които ще преоткрият автомобила.
2006 GM разработва автомобили с шесто чувство: инженерите на GM работят по комуникационни системи от автомобил към автомобил, които да предупреждават шофьорите за потенциални опасности и да предотвратяват катастрофи.
2006 GM получава зелена светлина за изграждането на завод в Шушари край Санкт Петербург (Русия), където ще конструира автомобили Chevrolet.
2007 GM представя концептуалния седан Chevrolet Volt, захранван от Eflex System - система за електрическо задвижване от следващо поколение на GM, която би могла почти да елиминира нуждата от посещение на бензиностанцията. Chevrolet Volt се задвижва от батерия и е работещо с електричество превозно средство за четирима пътници, което използва E-85 двигател или водородни горивни клетки за създаването на допълнително електричество, което позволява да се увеличи пробегът му.
2007 Opel представя нискоемисионни ecoFlex варианти на своите най-продавани модели.
2007 GM разширява серията flex-fuel чрез пускането на пазара на Cadillac BLS 2.0t FlexPower в Европа.
2007 Инженерите на GM/Opel разработват mechatronic шаси, което прави шофирането по-сигурно и комфортно чрез ранно активираща се защита срещу катастрофа и V2V комуникация (автомобил към автомобил).
2007 GM демонстрира самоуправляващ се Chevrolet Tahoe „Boss“, който използва електронна технология и компютърен софтуер.
2007 GM започва производството на Chevrolet Aveo във Варшава, Полша.
2007 Започва сглобяването на Chevrolet в Казахстан.
2007 Започва производството на Opel Antara в Санкт Петербург, Русия.
2008 Министърът на икономиката на Германия и министър-председателят на германската федерална провинция Турингия присъстват, когато актрисата Естер Швайнс сяда зад волана на 10-милионния Opel Corsa веднага след свалянето му от производствената линия в завода в Айзенах.
2008 Opel Insignia прави своя дебют.
2008 Започва CKD сглобяване на Opel Astra Classic в Сърбия.
2008 GM представя концептуалния автомобил Provoq, предлагащ версия с горивни клетки на системата с електрическо задвижване на GM E-Flex.
2008 На 16 септември General Motors празнува своята 100-годишнина.
По материали от интернет