Каква е равносметката за отиващата си 2014 година и какви са перспективите за настъпващата 2015-а - това бе темата на разговора ни с кмета на Русе Пламен Стоилов.

- Г-н Стоилов, как оценявате 2014 година, доволен ли сте от свършеното?
- За разлика от предните две години от мандата, 2014-а е годината, в която започнахме да виждаме това, за което в предишните две години говорихме. Te бяха много важни от гледна точка на подготовката на проектите и стартирането им, но 2014-а беше годината на реалната гаранция, че програмата, която сме заложили, ще бъде изпълнена. Тази година стартираха всички основни проекти, и то успешно, в срокове, в съответните темпове. Това е гаранция, че през октомври 2015 година ще бъдат успешно завършени, което ще даде успешна реализация на нашата програма „Да възродим Русе“.  Разбира се, за четири години няма как да възродиш Русе, но е важно да се види съществената, голямата промяна. Тя е очевидна, защото става дума основно за промяна в транспортната, културната и образователната инфраструктура. 40 години чакахме и най накрая дочакахме един уникален екомузей, който е хит сред туристите и ни завиждат отвсякъде за него. Това е една перла в нашия музеен комплекс. Тук добавям и това, което се случи с историческия музей и новия начин на представяне на експонатите. Очаквам през януари държавна приемателна комисия да приеме музея „Баба Тонка“ и на 3 март официално да го открием. Това също е събитие, което повече от 30 години се чака. За да привличаш туристи и да печели средният бизнес, трябва да има какво да показваш.
В тази връзка, като добавим и това, което изпълняваме по градска среда - пешеходната зона, изцяло промененият „Батенберг“, който през следващата година ще бъде завършен, смятам, че централната градска част ще бъде съвсем различна.
Освен атракциите, много важен е и ремонтът на бул. „Тутракан“, защото това беше едно проблемно място на входа на Русе. През следващата година тази нова транспортна връзка, която е с две платна с по три ленти, с велоалеи, дисплеи, които ще показват скоростта на движение и друга информация, ще бъде обвързано и с реконструкцията на жп надлеза, така наречената тапа. В този район ще направим една много решителна крачка за драстично подобряване условията на пътуване по това направление, както и ще повишим сигурността и безопасността на пътуването. Стратегически за бъдещето на Русе е проектът в района на „Кауфланд“ - връзката, която правим между кварталите „Родина“ и „Чародейка“ и центъра. Всичко върви с много добро темпо и свързвайки това с близкия проект, който започва до този район - Кръговото, през 2015 ще разполагаме с едно модерно транспортно съоръжение, което ще даде възможност да подобрим значително и градския транспорт. Мисля, че Русе заслужава да има такива атрактивни инфраструктурни обекти. Не мога да не спомена и проекта за спортната зала, въпреки че с много труд, проблеми и пречки, но все пак вървим напред. Този район в централната градска част ще бъде коренно различен. В момента и на трите места текат усилено строително-ремонтните дейности, така че без значение от метеорологичните условия, ние продължаваме да работим и да довършим в срок проектите. 2014 беше годината на реалните действия, които ще предопределят успеха през 2015 година.
- Кое е най-значимото събитие за 2014?
- Не мога да определя само едно събитие, защото на Русе му трябват много събития. Ние се опитваме да работим в три основни направления и да направим така, че градът да живее, хората да си възвърнат самочувствието и да виждат, че Русе е жив град, в който има атрактивни събития и се случват неща за първи път в България. Нови уникални събития направихме и тази година, като например салса фестивалът, посещението на Джо Лин Търнър на Зеления рок фестивал, ледените фигури, карнавалът. Всичко, което за първи път направихме като успешен пробив в културния живот на града, сме го заложили в нашата програма и съм доволен, че изпълняваме абсолютно всичко в срок, така както сме го разчели по години. Показахме, че няма как една институция да работи сама. Тя трябва да работи с всички възможни лостове и механизми. Използвам случая да благодаря на всички наши партньори, които със своите дарения направиха така, че Общинската фондация „Русе-град на свободния дух“ стана един много сериозен и силен лост за реализация на атрактивна културна програма. Общината, партнирайки си с фондацията, с неправителствени организации, показа как заедно, обединявайки усилията на всички русенци, можем да правим страхотни неща. Не може да не се гордееш какво хора от цялата страна пишат за ледения фестивал например. Направихме редица събития и в сферата на туризма, като например кулинарния маратон за готвачи. Важно е да дадем живот на събитията в нашия град, да върнем желанието на хората да ги посещават, да върнем самочувствието на русенци. Ако искаш да успееш, просто трябва да вярваш и да работиш, трябва да си позитивен и да се опиташ да обединиш всички ония, които желаят да го направят.
- Срещате ли подкрепа сред новите депутати и предвиждате ли обща среща с тях, за да обсъдите приоритетите на Русе?
- Много е важно да има последователност в целите в партньорство с всички, които са важни и могат да помагат. Народните представители са изключително важни за реализацията на програмата „Да възродим Русе“ и аз имам периодично срещи с всички тях и най-вече с тези, които в момента са от управляващата коалиция. Убеден съм, че дават всичко от себе си да работят за каузата на Русе. Няма народен представител, който да не е амбициран да работи за нашия град и аз срещам подкрепа сред всеки един от тях, за което им благодаря. Ние предвиждаме една по-голяма среща, като все още уточняваме датата, но може би около празника на Русе, на която ще поканим не само народните представители, но и всички успели русенци, които не живеят тук. Ще се опитаме да съберем всички ония русенци, които са нашите посланици по Европа и по целия свят. Не случайно провеждам серия от срещи с всички, които се връщат в града по едно или друго събитие, връчвам им златната значка и ги обявявам за посланици на Русе. Разчитам да помагат на нашия град, защото на Русе му трябва лоби на всички нива, а ние трябва да си рекламираме града и възможностите. Само така бихме могли да направим Русе по-атрактивен и по-известен. Това е важно не само по отношение на бъдещи инвестиции, а и по отношение на събития, на култура. Ние сме един от водещите градове в Дунавския регион и това се признава от нашите партньори, с които работим по Дунавската стратегия, но факт е, че Русе извън България, а дори и в България е малко познат. Затова ни трябва една агресивна политика по отношение на представянето на града, на рекламата, на промените, които правим, и смятам, че сме на правилната позиция.
- Кой е най-добрият вариант за пътя Русе-Бяла, за който депутатите да лобират?
- По никакъв начин не трябва да има забавяне на решаването на този проблем. Този път на смъртта трябва да остане в историята. Незабавно трябва да се предприемат мерки и пътят да се разшири. Няма да стане бързо преустройството му във високоскоростен път. Затова трябва да сме реалисти и да направим най-необходимото, което рязко ще снижи процентът на произшествията и ще намали смъртността по този път. Категорично подкрепям виждането за вариант като този, който е по направлението Русе-Шумен, т.е. да се изгради трето платно, което много по-бързо с малко средства да бъде направено. Има няколко критични участъка, при които, ако пътят се разшири с още едно платно, просто няма да бъдат такива. Всеки пътуващ по това трасе е потенциална жертва и мисля, че държавата този път ще вземе съответните мерки. Нашите депутати ще се обединят около идеята да направим реално възможното по-бързо.
- Община Русе вече получи летището в Щръклево, има надежди държавата да й прехвърли и Транспортния музей, каква ще бъде визията за развитие?
- Проблемът при Транспортния музей е, че няма статут на музей и е една неработеща гара. В момента се опитваме да довършим започнатото с министър Ивайло Московски в предния мандат на правителството на Бойко Борисов. Целта е да извадим музея от активите на търговското дружество БДЖ, да мине в принципал на министерството и оттам чрез съответната процедура да бъде предоставено на Община Русе за стопанисване и управление. Категорично съм заявил нашето желание музеят да стане собственост на Общината, за да може да инвестираме в него и да го направим атрактивен. Но за да се случи това, първо трябва да получим собствеността върху него. Истината е, че не се е използвал 100% капацитетът му. Трудно човек може да отиде и да го разгледа, да не говорим, че беше допуснато по незнайни причини през 2007 година да бъде обран и една голяма част от експонатите да ги няма. Ние като собственици ще го стопанисваме добре и ще го направим едно от най-атрактивните места за туристите, които посещават Русе.
- Вече казахте, че е рано да коментирате дали ще участвате в кметските избори през есента догодина. Кое може да ви откаже да се кандидатирате?
- Не виждам защо трябва една година по-рано да коментирам нещо, което предстои. За нас е важно да си изпълним програмата. Естествено е, след като си набрал инерция и вървиш в темпо, да продължиш, защото програмата, която изпълняваме, не е само за четири години. Ние сме подготвили 40 проекта за новия програмен период, т.е. няма да има никакво забавяне. Единият от големите проблеми на Русе е бил, че по една или друга причина не е имало екип на Общината и кмет, който да управлява повече от мандат или мандат и половина. Някой трябва да управлява два или три мандата, за да изпълни една успешна програма без да има каквито и да е пазарлъци и договорки. Това е бъдещето на Русе. Дали ще се кандидатирам или не, е решение, което ще се вземе по съответния ред и правила, така че може би април-май ще бъде оповестено. Ако ние искаме да вървим като град напред, трябва да има една последователност с успешни екипи, които изпълняват програма. Не може за 4 години да промениш един град, особено такъв, който е бил на дъното, но за 8 или 12 може. Русенци са особени хора, със собствено мнение и самочувствие, особено след като сме имали период, в който градът е спрял. Много е важно какво мислят хората и русенецът е този, който определя какво ще се случи и кой ще управлява този град. Той е мъдър и разумен и ще вземе правилното решение.
- В тази връзка какво бихте казали на недоволните русенци?
- Те са прави да искат. Въпросът е, че като се погледне какво става по света и какви са проблемите във водещи държави и като съпоставим това, което се случва при нас, смятам, че се справяме доста по-добре от много други. Бих им казал, защото може би половината град вече ми има телефона, да подават сигнали, да звънят и да бъдат активни. За нас е много важен всеки сигнал от тяхна страна, когато те изразяват своето отношение към това, което правим, защото те са част от екипа. Благодаря им за активната позиция и ги моля да продължат да бъдат дейни. Ние реагираме на всеки сигнал и правим всичко възможно, за да можем да си изпълним в пълен обем задачите.
- Един бюджет никога не е достатъчен, но доволен ли сте от разпределението на средствата за 2015?
- Не мога да бъда доволен от разпределението при положение, че държавата отново ни реже с 10% парите от издръжката на администрацията, което означава, че или ние трябва да я дофинансираме, или да правим съкращения. Не мога да съм доволен от това, че за пътно поддържане по споразумителен протокол получавам 23 хил. лева за поддържане на бул. „България“ и прилежащите терени. Какво да направиш с 23 000 лева в такъв голям участък? За това в качеството си на член на управителния съвет на Националното сдружение категорично възразявам върху това държавата все повече да делегира своите задължения на Общините и да ни оставя сами да се справяме. Ние ще се справим, няма да асфалтираме две-три улици и ще асфалтираме държавния път, но какво ще направи една малка община като Борово, Ценово - те са изправени пред невъзможността да изпълняват своите задачи. Затова ще настояваме за дейностите, които са ангажименти на държавата, но ние изпълняваме, поне да получаваме адекватно финансиране. Не е нормално да сме с бюджет под 100 млн. и понеже трудно се изпълнява приходната част, тъй като в условия на криза хората избягват да купуват, да наемат и харчат по-малко, ние ще продължим политиката да търсим увеличаване на собствеността на Общината чрез придобиване на активи от държавата, които са с отпаднала необходимост. Що се отнася до финансови средства, ще търсим целеви средства за решаване на конкретни проблеми. Благодаря на всички правителства, които подкрепят Русе, защото откакто аз съм кмет винаги имам подкрепа по основните въпроси и надявам се това да продължи.
- Как най-кратко ще характеризирате новата 2015 година, каква ще бъде тя?
- Тя ще е силна за Русе от гледна точка на това, което се случва с приключването на проектите. Ще имаме завършен проект на интегрирания транспорт, завършен „Тутракан“, спортна зала, ще имаме кръгово и много други успешно приключили проекти. Надявам се да имаме и заводи, които да открием. Не е случайно това, че безработицата в Община Русе е 4,8% - това е показател, че градът ни е жив и работи. Дано от обществено-политически план и на държавно ниво няма сериозни сътресения, но считам, че това, което се случи на последните избори и съставянето на едно стабилно правителство от дясното мнозинство, е гаранция, че държавата ще има стабилност, което е много важно за общините. Няма как в една Община да се случват нещата и да се развиват правилно процесите, ако държавата е нестабилна. Това гони инвеститори, създава финансови проблеми и срива бюджета.
- Какво ще пожелаете на русенци за новогодишните празници?
- Хубаво е, че има такива празници. Тогава човек забравя всички проблеми. За съжаление след празниците веднага се сблъсква отново с тях, но така или иначе Коледа и Нова година са най-обичаните български празници. Искам да им пожелая да ги изкарат щастливо, да имат повече поводи за усмивки. Иска ми се да бъдат повече тези, които имат вяра, че ги чакат по-добри дни, защото песимизмът е нещо, което убива. Мисля, че в тази посока доста добре поработихме. Това, което виждам като усмивки по лицата на хората, ме радва. Желая им да бъдат здрави, защото без здраве нищо не се постига, но и само със здраве всичко не се случва. Затова нека да имат успех в професионалната реализация, нека да имат поводи за радости в семействата и най-важно да продължим да се обединяваме и да работим заедно за голямата кауза, която ще промени живота на всеки русенец - един различен, по-красив, европейски Русе такъв, какъвто го искаме. Нека заедно да продължим към основната си цел - да възродим града, защото това ще даде възможност на всеки от нас да живее по-добре и по-щастливо!