Отлична писмена характеристика даде на задържания за опит за изнасилване Айхан А. от Смирненски кметът на селото Зияфет Тахиров. Документът бе представен като доказателство пред съда по време на обжалване на мярката му за неотклонение. Заедно с това двамата адвокати на съдения 5 пъти мъж представиха и подписка от жители на Смирненски, които декларират, че са срещу съмнителните морални ценности, непристойното поведение и разкрепостения външен вид и облекло на сочената за жертва на Айхан - Анета Т.
Адвокатите на задържания поискаха той да бъде пуснат от ареста под парична гаранция. Посочиха и аналогичен случай на друг сочен за насилник на въпросната девойка, срещу когото е водено дело, но е било прекратено. Според защитата Анета действала по предварително уговорен сценарий с една единствена цел - извличане на пари и изнудване на мъже. Съдът обаче прие като доказателство единствено характеристиката, написана от кмета на Смирненски.
Ситуацията се разиграла на 21 декември. Тогава Айхан и Анета били в дискотеката в Смирненски. Според прокуратурата мъжът потърсил компанията й и без каквато и да е провокация започнал да удря нея и приятелите й. Опит тя да бъде насилена пък станал пред самото заведение.
Добрата характеристика на Айхан се разминава със справката му за съдимост. Той е съден 4 пъти за кражби, а последно - за нанасяне на средна телесна повреда. Насилието е извършено в изпитателния му срок, посочи държавното обвинение.
Адвокатите на мъжа пък се концентрираха около факта, че пострадалата търси само обезщетение и материална изгода. А Айхан е човек за пример - има съпруга, деца, фирмата му за мраморни и гранитни изделия е една от най-големите в Североизточна България и издържа над 10 души персонал. Затова той може да си позволи да плати дори по-солидна парична сума, с която да гарантира, че няма да се укрие от правосъдие и няма да върши други престъпления.
Самият Айхан през сълзи заяви, че е невинен и ще го докаже. Посочи още, че има машини, земи и сгради, в които е вложил пари и които няма да зареже с лека ръка, за да избяга.
Въпреки това тричленен състав на Русенския окръжен съд сметна, че взетата на 23 декември мярка, която прати Айхан в ареста, е единствената адекватна за неговия случай. Магистратите посочиха, че са несъмнени данни за нараняванията по лицето, гърба и тялото на Анета, както и че по нея има следи от влачене. Това срещна бурното негодувание на близките на задържания в съдебната зала, които дори опитаха да влязат в диалог с председателя на състава. Решението е окончателно.