Продажба на терен край Янтра изпрати на съд кмета на община Бяла Кольо Келерджиев. Той е подсъдим заради престъпление по служба с цел облага, а делото срещу него започва в средата на януари в Русенския окръжен съд.
Според прокуратурата 54-годишният Келерджиев не е изпълнил законосъобразно решение на Общинския съвет от 19 юли 2006 година. Щетите покрай продажбата на терен край реката не на когото трябва възлизат на 42 901.85 лева, сочи още обвинението.
Ако бъде признат за виновен, кметът ще бъде отстранен от поста. Чака го и лишаване от свобода, най-вероятно условно, и глоба. До влязла в сила присъда преди местните избори през есента на 2015 година обаче едва ли ще се стигне и почти е сигурно, че Келерджиев ще изкара мандата си докрай.
Решението на Общинския съвет, което според прокуратурата е изпълнено в разрез със закона, не е публикувано на сайта на съвета. Част от беленските управници не знаеха за обвинението срещу Келерджиев, нито че след броени дни той ще бъде изправен пред съд. Това всъщност е едно от малкото дела, които се водят срещу представители на местната власт и целят разкриване на корупционни практики.
Келерджиев е бил депутат в 37-то Народно събрание, между 2003 и 2007 година също е бил кмет на Бяла, бил е и два мандата общински съветник.