„Дунав 8806“ е готов с бюджет да завърши спокойно това първенство, но неговите верни спонсори вече са пред преосмисляне на волята си да помагат финансово през следващия шампионат, когато отбор с такова име може да и не играе в първенството на Националната лига, стана ясно на вчерашна пресконференция, дадена от президента на клуба Красимир Трифонов.
Повод за това сензационно и мрачно изявление стана потвърденото наказание от баскетцентралата в София за „Дунав 8806“ след мача с „Нефтохимик“ - глоба от 1200 лева и един домакински мач без публика! Новото е, че се налага глоба от 1000 лева и за самия Трифонов, щото големците в София били засегнати от официалната клубна жалба, в която прозирали думички, „уронващи авторитета“ и доброто име на дежурния делегат Любомир Амиорков.
Че Амиорков не е в час, пролича от показаните документи за резултатите от предсезонните изпити за дежурни делегати. Според скалата за оценки длъжностно лице като него с над 7 грешки няма право да припарва до секретарската маса дори и за мачове на деца до 10, 12, 14 години. Амиорков сторил цели 8 грешки, но някак се промъкнал между капките, за да продължи да изпълнява задачите и да прибира хонорарите на делегат. На въпроса как може да се вярва на такъв неподготвен човек, шефът на баскетболната федерация Георги Глушков рекъл, че бил направен компромис, тъй като подобни капацитети без това били кът.
Преди началото на първенството пък в София ударили тъпана, че в духа на прозрачност вече щели да се публикуват оценките на реферите.
„Има ли такива оценки? Публични ли са? Дайте да ги видим! Значи за Амиорков може да има компромис, а за нашия клуб - не! При това, казвам с ръка на сърцето, въобще не приемам мотивите за наказанието с „непристойни прояви на публиката“. В София са я подкарали така, че Лигата да остане догодина с 3 отбора, два от които ще играят без публика, тъй като не разполагат с такава. Тогава нека да се въртят един срещу друг 11 пъти, докато излъчат шампион. Е, наистина няма да има вече проблеми за делегатите и съдиите“, заяви Трифонов.
Иронията е, че санкцията за „Дунав 8806“ се базира точно върху докладите на въпросния делегат и на съдията Ивайло Ресиловски. Нещо повече - след заседание на Лигата преди десетина дни Трифонов разговарял в София на 4 очи с Ресиловски и го попитал ребром дали наистина съзира по съвест някакви нарушения по време на мача с „Нефтохимик“. Реферът се изповядал по „мъжки“ - не, не, всичко е наред, какъв рефер съм аз, ако не изкарам подобни двубои! После обаче наплюнчил молива и почнал да списва по друг начин доклада.
След новината, че Арбитражната комисия отлага до второ разглеждане санкцията на „Дунав 8806“ и че мачът с „Монтана“ в Русе ще се играе пред публика, което всъщност и стана, Трифонов се обадил веднага на един от големите спонсори на „Дунав 8806“ - Иван Иванов от „Тива Ком“.
„Казах му, че следващият ход ще е да ни качат на пързалката и двубоят ни без публика ще е срещу „Хасково“ на 10 януари. И познах!“, разкри Трифонов.
Клубният шеф бил много разочарован от диктаторския стил в управлението на баскетбола. И даде пример - на заседанието на Лигата преди 14 дни представителят на „Рилски спортист“ Петър Георгиев заявил категорично, че Стефан Станев няма никакво място във федерацията и че тази оценка се споделя единодушно от всички клубове. Глушков станал и отсякъл: „Вие може да искате каквото желаете. Станев остава!“
„За ръководство на федерация ли говорим, или за секта? След съдебната система това е най-неформираната структура у нас. Това са едни рентиери, които искат само да прибират. Не мога да разбера кога Глушков и хората му са искрени - когато ни потупват по рамото и ни венцехвалят - ама, моля ви се, русенската публика е най-компетентна, емоционална и т. н.! Само суперлативи, дори имаше много постъпки националните отбори да играят мачовете си в Русе! Щото нали била компетентна, емоционална. И щото щяла да помага. От друга страна същите фенове се държали „непристойно“. Ами, господа, това е спортна публика. Ако искате да седи тихо и да не реагира, пратете я на оперно представление!“, препоръча Трифонов.
На въпроса дали не се опасява от тежките си думи, той отговори така: „Вижте, аз съм взел решението за себе си. Моите дни в баскетбола са преброени. Подемам този дебат, не защото вярвам в битката с вятърни мелници, а защото ми се иска да видя истински, смели и реални промени в управлението на българския баскетбоол. Аз обаче не съм наивник, въобще не се виждам като Дон Кихот и съм скептичен, че ще се върви по пътя на добрите и задължителни за този спорт реформи. Най-лошото е, че баскетболните ентусиасти по места правят невъзможното, за да финансират и да работят за развитието на този спорт, а други им се подиграват. Така няма да стане! Поне моят ентусиазъм е на изчезване. Дали допускам ревизия на глобите? Въобще!“, заяви Трифонов.
Накрая последва въпрос дали „Дунав 8806“ ще привлече през зимната пауза някоя състезателка.
„По тази тема отговаря старши треньорът Георги Божков. И с нова състезателка, и без нова клубът има бюджет да довърши това първенство“, отговори президентът на клуба.