„Чувството, че принадлежим към една голяма общност, усещането да си българин не може да се опише, то се преживява. То е скътано в свидните дълбини на нашата душа и е магия от аромати и цветове, от познати гласове и усмивки: може би е споменът за мирис на прясно окосено сено в някое балканско селце, копнеж за морски бриз и златни плажове...“ Така започва своя цветен разказ за България една нова книга, издадена от русенското издателство „Парнас“. Нейното заглавие е „Всичко българско и родно“ и представлява уникална христоматия за деца /но не само/, в която са събрани кратки и въздействащи текстове, съставляващи образа на родината. 
Издателят Пламен Абаджиев от години работи с този ключ - да пробужда у децата желанието да научават все повече и повече за колоритното минало чрез песни, приказки, обичаи, които съхраняват неповторимото чувство за родство и гордо минало. Неговите авторски и съставителски поредици припомнят на най-малките българчета стихове и разказчета на най-големите български писатели за деца, към тях Абаджиев прибавя и издания, които връщат аромата на българските празници заедно с всички съпътстващи ритуали и традиции. Новото издание, върху което той работи от години, обхваща по-широк диапазон от теми, а те правят книгата изключително ценно и полезно четиво. Малките читатели ще научат „Защо трябва да се гордеем, че сме българи“, ще разгърнат страниците на нашата „История славна“, в които достъпно и кратко, но при все това пълно и интригуващо са разказани най-паметните събития от миналото на държавата с великите й царе и войводи. Историческият раздел е написан от проф.д-р Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет. Главата „Празничен календар на българчето“ е съставена от Надя Петрова. Самият Пламен Абаджиев е автор на останалите няколко раздела в книгата. „Камък на вярата“ разказва за устоите на православието, „Българска съкровищница“ - за античните съкровища по българските земи, традиционните занаяти, носии, архитектура до любими лакомства като боза, жълта лимонада, бухтички, филия, намазана с краве масло и поръсена със захар. „Нашето азбуки“ припомня създаването на славянската азбука и българската духовност, съхранена в училищата, читалищата и творбите на класиците на литературата. Красотите на природата и забележителностите на страната са описани в „Българска съкровищница“. А главата „Пейте в светлата родина“ със сигурност ще бъде едно носталгично завръщане на родителите на малките читатели към любими или ненавистни, но във всички случаи отчетливи факти за това как са живели хиляди български деца през 45-годишния период на социализъм в България. Дали се харесват или не, тези факти остават в историята - с правилата на чавдарчето /“Чавдарчето е примерно дете - играе, пее, учи се, чете“/, пионерската значка, летните детски лагери, манифестациите. В същата глава също така синтезирано и увлекателно е представено и най-новото време в страната - с присъединяването на България към Европейския съюз.
Текстовете са написани живо и във всички тях незримо прозира поканата за диалог. Така че вън от съмнение, тази книга е добре децата да четат заедно с родителите или с бабите и дядовците си. Eлемент, който е също толкова важен, колкото и писаните текстове, са многобройните илюстрации - снимки, сюжетни рисунки, карти, портрети - които правят изданието витално и изразително. Важна е ролята и на множеството пояснителни бележки, които съпътстват илюстрациите - така представата на децата за събития, факти, символи и вещи се обогатява още повече.
„Това чувство за принадлежност остава в нас за цял живот. Опора и равновесие, увереност, че знаем кои сме. Всичко, което имаме, дължим на тези, които са се трудили и борили преди нас, които са вложили в понятието Родина своя живот, своите усилия, умения и енергия. И така, както не можем да се издължим докрай на родителите си, така и не можем докрай да върнем това, което сме получили от предците си. Единственото, което можем обаче да направим, е да знаем и да почитаме. За това говори тази книга“, казва в предговора Пламен Абаджиев. 
Книгата „Всичко българско и родно“ вече направи впечатление на ценителите на книжнина по време на неотдавна провелия се в Националния дворец на културата в София Панаир на книгата. Такова издание не е имало! - бяха единодушните оценки и на издатели, и на любители на качествената познавателна детска литература. Изданието на „Парнас“ вече може да се намери и по книжарниците в Русе.