Както всяка година, 2013-а донесе много възможности за печалби на активните инвеститори и трейдъри по българските и международните борси. Една от най-успешните инвестиции за миналата година се оказа вложението в български акции - в последно време недолюбвани и затова доста подценени. На обратния полюс бяха суровините, които с редки изключения поевтиняха значително.
Български акции
Инвеститорите в български акции вероятно са много доволни от отишлата си 2013 г. Индексът на сините чипове на българския капиталов пазар SOFIX записа нова страница в историята си с годишнен ръст от цели 42,28%.  Родният бенчмарк реализира доста по-голямо повишение от всички останали борсови индекси в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Само за месец декември SOFIX записа повишение от 4,92%.
За сравнение през 2012 г. SOFIX се придвижи само със 7,25% след пониженията от 11% през 2011 г. и 15% през 2010 г. През 2009 г. SOFIX нарасна с 19% след краха от 80% през 2008 г.
Безспорен лидер по ръст на пазарната капитализация е пловдивската компания Юрий Гагарин АД. През 2013 година акциите на дружеството се изстреляха с цели 161%.
Международни борси
Повечето водещи борсови индекси донесоха добри печалби на инвеститорите благодарение на нарасналия оптимизъм, че най-лошото е вече отминало и програмите за наливане на ликвидност на централните банки. Японският Nikkei поведе колоната като се покачи с внушителните 53%, доближавайки нивата си от 2007 г. Широкият щатски индекс Standard & PoorТs 500 се повиши с 29%, регистрирайки исторически връх и най-голяма премия спрямо представянето на облигациите от 1978 година насам - в размер на 32 процентни пункта. Немският DAX отбеляза ръст от 25 на сто, достигайки нов рекорд от 9500 пункта, а английският FTSE 100 отбеляза по-скромно повишение - само с 14% след много волатилна търговия през цялата година.
Суровини
Суровините бяха голямото разочарование на инвеститорите за 2013 г. След отличната зърнена реколта през лятото цените на царевицата и пшеницата се сринаха съответно с 39% и 21%, донасяйки загуби на играчите, заложили на тяхното поскъпване. Цената на златото постигна най-значителното си годишно понижение в последните 32 години, смъквайки се с повече от 28%. Среброто падна още повече - с около 33 на сто, завършвайки годината под нивото от 20 долара за унция. Лошо се представиха и индустриалните метали. Напук на борсовия ръст, предполагащ нарастване на индустрията и увеличена консумация на метал, медта поевтиня през годината с около 10 на сто.
Петролът остана почти без промяна, започвайки и завършвайки годината на ниво от 111 долара за барел /за сорта „брент“. За сметка на това природният газ поскъпна с над 30 на сто.