Три години условно с пет години изпитателен срок. Това е присъдата, която Русенският районен съд постанови на 21-годишния боксьор Махмуд М., след като делото срещу него за втори път започна на първа инстанция. Той стигна до съда, след като в средата на януари 2013 година след бой прати в „Пирогов“ две млади момчета. Младежът ще трябва да плати на пострадалите и общо 17 000 лева обезщетение за нанесените травми и болки. Присъдата може да се обжалва.
До мелето пред „Опиум“ се стигнало след пиянско спречкване в малките часове в самото заведение. Намесили се дори охранителите на дискотеката, които изкарали част от младежите на улицата, за да потушат страстите. Компанията решила да изчака навън Махмуд и приятелите му, за да им потърсят сметка за грозното поведение в заведението. Щом те излезли, отнесли обидни думи и закани, които продължили в ръкопашна саморазправа. Масовото сбиване между двата лагера довело до изпадане в безсъзнание на един от участниците, а мелето стреснало хората наоколо и те извикали полицията. В това време обаче боксьорът решил да раздава справедливост и юмруци по Мирослав Й., който след две крошета паднал повален на земята, където разправата продължила с няколко ритника. Нападнатият се оказал със счупена долна челюст, счупен нос, охлузвания и кръвонасядания. След като нокаутирал Мирослав, боксьорът набелязал втора жертва - Тихомир Д., когото ударил в гръб. Междувременно на място дошли извикани от биячите две коли с подкрепление. С палки в ръце те започнали да млатят хора от другата групичка. Точката на мелето била сложена едва след пристигането на полицаите.
През май Махмуд бе наказан с пет години затвор и 14 000 лева обезщетение от Русенския районен съд. Делото продължи по инстанциите, но отново бе върнато на районните магистрати. Присъдата на боксьора бе оспорена както от него и адвоката му, така и от прокуратурата. Държавното обвинение поиска условно, а не ефективно наказание и протестира присъдата му като необосновано тежка. В крайна сметка съдът отчете, че биячът е съжалил за стореното и е поднесъл извинения на близките на двете пратени за сложни операции в „Пирогов“ момчета. Освен това магистратите посочиха, че Махмуд се е включил в разразен конфликт, а не е бил инициатор. Затова сметнаха, че той трябва да бъде наказан условно.
Съдът обаче не подмина факта, че Мирослав е откаран за спешна и изключително болезнена операция в София, при която с тел му е обездвижена челюстта за период от два месеца, за да може да се фиксира. През това време младежът не можел да се храни, приемал само течности, силно отслабнал и не можел да контактува нормално с околните. Впоследствие му се появили и проблеми със зъбите и силен стрес, заради което съдът му присъди 10 000 лева обезщетение.
За подобна операция за фиксиране на челюстта с тел бил приет и Тихомир, на който магистратите присъдиха 7000 лева парична компенсация за кошмара, който и до днес не е приключил. Всъщност и двете набити момчета все още не са напълно възстановени физически и психически от нанесените зверски удари.