22 см е снежната покривка в Русе и според Националния институт по метеорология и хидрология към БАН това е най-голямото количество паднал сняг в страната. Въпреки това зимната обстановка в областта е нормална, пътищата са проходими и няма населени места без ток и вода. Това каза вчера областният управител Стефко Бурджиев. В събота той е проверил работата по снегопочистването в района на Русофилите край Русе, в Обретеник и Бяла. Бурджиев коментира, че е доволен от работата на Областно пътно управление, но отчете, че липсва координация със службите за бързо реагиране.   
Не е останал доволен от почистването на ГКПП „Дунав мост“ и по този повод е разговарял с директора на Областната дирекция на МВР Георги Великов и с представители от Регионална дирекция „Гранична полиция“. Вчера зам. областният управител Явор Янчев е инспектирал ГКПП „Дунав мост“, който вече е почистен, каза още Бурджиев.
Няма притеснения по отношение на зимната обстановка и в община Русе. Главните улици са изчистени, второстепенните се третират. Затворени пътища и хора без ток няма. Машините работят денонощно и пътищата непрекъснато се чистят и опесъчават. Това каза за „Утро“ шефът на общинската дирекция „Управление при кризи“ Спасимир Димитров. Единствено не са разчистени улиците, където има паркирани автомобили и техниката не може да влезе. Друг проблем са тротоарите пред жилищните сгради, чиито собственици не са ги почистили, посочи той. Очаква се температурите още да паднат и да има поледици, затова хората трябва да внимават, апелира Димитров.  
Още в събота 26 машини започнаха да разчистват снега от главните и второстепенните улици във всички квартали на Русе, а 12 машини почистваха входно-изходните участъци от републиканската пътна мрежа и пътищата до селата и Мартен. С роторни машини и гребла беше осигурен достъп до спирките и малките улички. Два трактора с гребла разчистваха и пешеходните зони. Снегопочистването в Русе беше проверено лично от кмета Пламен Стоилов, който беше придружен от заместника си по комуналните дейности Наталия Кръстева.
Заради почивните дни в Спешно приемно в болницата не са имали много работа заради счупени ръце и крака по зимните русенски улици. Само няколко човека са потърсили помощ, и то за навехнати или ударени крайници. Пострадали са обаче две коли от паднало върху тях дърво на ул. „Братя Миладинови“. Вероятно дървото е изгнило и натрупаният сняг го е прекършил. Екип на пожарната е нарязал падналия ствол и пътят е бил освободен.
За днес Националният институт по метеорология и хидрология към БАН обяви жълт код за 19 области, включително Русе, където се очакват виелици и поледици. Ще духа силен до бурен вятър от запад-северозапад, с пориви до 20-25 м/сек, и температурите ще паднат до минус 10 градуса.