Хотелите на ивановския бизнесмен Луко Георгиев „Европа“ и „Принцес“ отново търсят нови собственици чрез публична продан. Имотите са значително поевтинели след последния неуспешен опит да събудят интерес. Атрактивният четириетажен „Европа“, който се намира в непосредствена близост до Автогарата, се предлага с около 100 000 лева по-евтино - за 1 131 601 лева. Той е собственост на фирмите „Принцес груп“ ЕООД, „Кери“ ЕООД, „Васи“ ЕООД и „Стройком“ ЕООД. В цената влиза и хотелската, и ресторантската част на комплекса заедно с магазините. Опитите на италиански бизнесмени да възродят комплекса докато тече продажбата му от частния съдия-изпълнител Иван Хаджииванов са се оказали напълно безуспешни. Транспарантите и гостоприемните рекламни послания, които приканват минувачите да се отбият за вкусна италианска „манджа“, все още красят витрините на пустеещия имот. Особено дразнещи и опасни са останките от някогашната механа „Веселото село“, която се оказа незаконно построена и трябваше да бъде премахната. Това обаче така и не се случи напълно, а висящите витрини и останки от постройката сега са като надвиснал кошмар за пешеходците.
За скромните 425 070 лева пък се предлага хотел „Принцес“, който също е собственост на „Принцес груп“ ЕООД. Цената на бившия клуб „Медик“ на ул.“Драган Цанков“ 19, който е паметник на културата, е паднала с цели 239 103 лева най-вече заради състоянието на хотела. Стаите са изтърбушени и от тях е откраднато каквото може.
Огледи и оферти за двата хотела ще се правят до 20 февруари. Досега интерес е имало и за двата обекта, но предприемачи са предлагали по-скромни от обявените цени.
От 200 780 на скромните 92 520 лева пък е паднала цената на нашумелия преди години комплекс „Кариби“ в Две могили, който също се продава от Хаджииванов. Върху него също тегне тежестта от ипотека в размер на 250 000 евро.
В регистъра на публичните продажби се открояват още хотел в Нисово за 221 633 лева и  заложна къща в Русе за 64 650 лева.
На 1 милиард възлизат събиранията на частните съдебни изпълнители на територията на България за 2012 година. Размерът на събраните дългове спада, като тенденцията се откроява от 2008 година, когато цените на имотите започнаха да падат. Колко е събираемостта в национален мащаб за изтеклата 2013 година предстои да стане ясно на събранието на съдия-изпълнителите в края на януари в Пловдив. Зависимостите обаче вече могат да се видят. В кантората на Иван Ханджииванов за 2012 година са приключени 1450 дела, от които са събрани 62 милиона лева. За 2013 делата са повече - около 2000, но като се тегли чертата е почти сигурно, че събиранията ще се по-малко от предходната година.