Защитните плазмени щитове в сагата "Междузвездни войни" на Джордж Лукас могат да бъдат създадени с помощта на съвременните технологии, но ще бъдат невидими за човешкия поглед. Това се казва в статия на британски студенти по физика, публикувана в списанието Physics Special Topics.

Научно-фантастичната поредица прикова вниманието на милиарди зрители не само с впечатляващите битки с лазерни мечове между Дарт Вейдър и джедаите, но и с мащабните си космически баталии. Участващите в тях космически кораби, особено в новите три епизода, бяха защитени не само от дебела броня, но и от плазмени щитове, способни да отразяват импулсите на лазерните и другите футуристични видове оръжия.

Джоузеф Макгуайер от Лейчестърския университет и неговите колеги са се опитали да установят, може ли да бъде създаден подобен щит с помощта на съвременните технологии и ако да, доколко той ще си прилича с този, който е представен във филмите на Джордж Лукас.

Ориентирайки се по цвета и яркостта на лазерните импулси в "Междузвездни войни", авторите на публикацията са изчислили температурата на плазмата и мощността на магнитното поле. Оказва се, че двата параметъра могат да бъдат достатъчно ниски за ефикасната защита на космическите кораби - минималната температура на плазмата в щита е само 1000 градуса по Келвин, а силата на магнитното поле – около пет тесла.

Тези две цифри дават основание да се смята, че днешното ниво на технологично развитие позволява създаването на плазмен щит - относително слабата сила на магнитното поле свидетелства, че тя ще бъде безопасна за човека. Но има и проблем, подобна защитна система ще бъде непрозрачна в оптичната част на спектъра, и за да бъде управлявана от корабите ще са необходими ултравиолетови камери или друг вид устройства.