Отец Марин Попгеоргиев от русенския храм „Света Богородица“ на 25 декември празнува двоен празник. Освен Рождество Христово, свещеникът ще отбележи и 35 години, откакто е ръкоположен в сан. На този ден през 1979 година бях ръкоположен от тогавашния Доростолски и Червенски митрополит Софроний, разказва известният русенски отец. Ръкополагането стана в една от черквите в Разград - времената бяха такива, събаряха храмове, преследваха свещеници, затова самият дядо Софроний реши да не прави въвеждането ми в сан в Русе, за да избегнем неприятности, казва отец Марин. После пак този благ старец - владиката Софроний, го ръкоположил за дякон, пак той го венчал и за съпругата Янка, която тогава била едва 17-годишна, най-младата попадия в епархията.
Отец Марин, който е известен с енергичната си дейност като свещеник, е и доста колоритна и интересна личност. Когато миналата година през февруари Русенският митрополит Неофит бе избран за патриарх, той припомни, че 15 години преди това е предрекъл най-висшия пост за владиката. Това станало на Петдесетница в Писанец, когато дядо Неофит и отец Марин служили в селската черква.
Свещеникът, чийто род е свързан със Стефан Караджа, през 2001 г. се дипломира като юрист в Русенския университет. Той владее няколко езика, като преди време дори извършваше венчавки „билингва“ - на български и немски - на двойки, в които единият от младоженците е чужденец.